12 octombrie - Ziua Mondială a Artritei

12.10.14

În fiecare an, la 12 octombrie, începînd cu anul 1996, la iniţiativa Asociaţiei Arthritis and Rheumatism International (ARI), fondată în 1988, este marcată Ziua Mondială a Artritei (World Arthritis Day). Pentru 2014 este stabilită aceeaşi temă din anul trecut, avînd direcţia de a organiza acţiuni care vor facilita perioada de îmbătrînire, făcînd-o cît mai uşoară pentru persoanele care suferă de boli reumatice.  

De menţionat că numărul celor care suferă de artrită este unul impunător, ajungînd la nivelul milioanelor de toate vîrstele. Cea mai frecventă maladie din categoria afecţiunilor musculo-scheletice (peste 150) este artrita reumatoidă sau poliartrita, cu afectarea mai multor articulaţii în acelaşi timp. Artrita reumatoidă este o boală sistemică cronică care afectează articulațiile, țesuturile conjunctive, musculare, tendoanelor și țesutul fibros, cauzând de cele mai multe ori durere și deformare. Poliartrita reumatoidă netratată reduce durata medie de viață a celor afectați cu 5-10 ani, fapt care determină o atenție sporită asupra simptomelor timpurii ale bolii. În general, poliartrita reumatoidă afectează, în principal, femeile, fiind de două ori mai frecventă decât la bărbați. După 10 ani de la momentul diagnosticului, mai puțin de 50% dintre pacienții cu poliartrită reumatoidă își mai pot continua activitățile zilnice obișnuite, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Pacienții cu poliartrită reumatoidă au un risc crescut de a dezvolta și alte complicații sistemice ale bolii precum: osteoporoza, anemia, tulburări ale sistemului respirator sau afecțiuni dermatologice.

Fiind o boala progresivă, artrita afectează abilitățile locomotorii ale pacientului chiar din primii ani de la instalare, iar, la momentul actual, unul din cinci europeni necesită tratament pentru o boală reumatismală.

Marcarea anuală a Zilei Internaţionale a Artritei vine ca un semn de atenţionare şi informare cu privire la metodele de tratament şi de prevenire a acestei maladii. Dat fiind faptul că artrita cunoaşte o răspîndire tot mai rapidă şi extinsă în ultimul timp, apare necesitatea de a educa populaţia cu privire la riscuri şi consecinţe, de a spori gradul de conştientizare a nevoilor persoanelor cu artrită şi a îmbunătățirii calităţii vieții persoanelor suferinde.

Amintim că la 20 octombrie este marcată şi Ziua Mondială împotriva Osteoporozei, încă o maladie din categoria afecţiunilor musculo-scheletice, care, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la nivel mondial, boala afectează peste 200 milioane de persoane şi aproximativ 12% din populaţia Europei.