29 septembrie - Ziua Mondială a Inimii

29.09.14

La 29 septembrie este sărbătorită Ziua Mondială a Inimii. În fiecare an, în lume mor peste 17.3 milioane de oameni ca urmare a acestor boli, 80% din aceste morţi premature ar putea fi evitate renuntând la fumat, mâncând sănătos şi practicând sport. Ziua Inimii este marcată în peste 100 de ţări.

În Republica Moldova a crescut numărul malformaţiilor congenitale, dintre care 41% reprezintă malformaţii cardiace congenitale. Spre exemplu, în secţia Chirurgia viciilor cardiace dobîndite a IMSP SCR se efectuiază un spectru larg de intervenţii în: valvulopatiile cardiace de origine reumatică, ischemică, degenerativ-mixomatoasă, endocardita infecţioasă etc. cu substituire de valvă sau operaţii plastice reconstructive, cardiopatia ischemică (By-pass aortocoronarian), anevrismul cardiac, tumorile cardiace, anevrismul şi disecţia de aortă. În acelaşi timp, chirurgia malformaţiilor cardiace congenitale se direcţionează spre intervenţii în patologiiile congenitale, defecte septale, vicii valvulare congenitale, tetrada Fallot, vene pulmonare aberante, canal atrio-ventricular, stenoză aortică subvalvulară şi supravalvulară, coarctaţia aortică, anomalia Ebstein şi multe altele, astfel denotîndu-se dimensiunea largă de operaţii aplicate de specialiştii cardiochirurgi din SCR. În ultimii ani, se efectuiază circa 300-350 de operaţii pe cord cu o letalitate de 3-3,5%.

Anual, se nasc şi 40 000 de copii dintre care circa 600 prezintă acest tip de patologie. Potrivit datelor şefului secţiei Chirurgia cardiacă a malformaţiilor congenitale din IMSP Spitalul Clinic Republican, dl Maniuc Liviu, în mediu, pe an, se efectuiază aproximativ 300 operaţii. Gama de operaţii este foarte vastă, diversă şi complexă.  După operaţie, majoritatea copiilor duc o viaţă normală, nu se deosebesc de semenii lor, nu sînt invalizi cu restricţii fizice.

Este de evidenţiat faptul că în această secţie sînt operaţi copii mai mici de 3 luni, în 2013 fiind operaţi 20. Pacienţi cu vîrsta cuprinsă între 3-6 luni au fost 20, iar între 6 luni şi un an – 57 copii. Sînt nişte date impresionante, mai ales că aceşti copii, în viitor, nu vor fi afectaţi de consecinţele acestor intervenţii, pentru că ele nu vor exista ca atare, şi vor evolua în dezvoltare ca oricare alt copil sănătos. De reţinut că printre pacienţii specialiştilor din această secţie se numără şi sportivi de performanţă din Republica Moldova.

De menţionat că Ziua Mondială a Inimii este un eveniment prin care oamenii sunt îndemnaţi să  adopte un stil de viaţă sănătos, astfel creînd o ambianţă sănătoasă şi pentru inima care trebuie protejată în fiecare zi.