A primit o șansă la viață după ce au fost trase 7 focuri de armă în el

28.11.18

Un bărbat de 42 de ani a ajuns la Spitalul Clinic Republican “Timofei Moșneaga” în ziua  de 22 noiembrie, în stare gravă: pe data de 21 noiembrie asupra lui au fost trase șapte focuri de armă. Bărbatul a fost transferat de la spitalul din Cantemir cu ajutorul Seviciului medical de urgență AVIASAN.

La internare, pacientul a fost atestat cu o stare hemodinamica stabilă, având eliminări neânsemnate pe drenul pleural din stânga, care a fost montat la data de 21 noiembrie la spitalul din Cantemir și eliminări reduse sero-sangvinolente.

În prosesul de investigații suplimentare imagistice, inclusiv tomografia computerizată, în corpul pacientului s-au depistat cinci gloanțe: două gloanțe situate lombar pe stânga în țesuturile moi, două – situate cervical pe stânga și un glone situat în mediastin pe stânga.

Alte două gloanțe au atins tangențial corpul pacientului.

Ulterior, pacientul a fost programat pentru tratament chirurgical, care a fost efectuat  pe data de 26 noiembrie. Sub ghidare radiologică,  prin trei căi de acces - lombară,cervicală și toracică (toate pe stânga) - cele cinci gloanțele au fost înlăturate cu succes.

Chirurgii  menționează, că intervenția a fost complicată deoarece corpurile străine aflate în țesuturile moi sunt foarte greu de depistat Ca urmare, intervenția s-a efectuat sub ghidare radiologică. Potrivit medicilor, gloantele din mediastin a trecut printre niște vase magistrale fară a le provoca careva leziuni, fapt, datorită căruia pacientul a rămas în viață.

Din echipa de specialiști care a efectuat, timp de șase ore, invenția chirurgicală au făcut Prof. Nicolae Gladun, medicul chirurg Teofil Iusco, medicul chirurg Vladimir Sîli, anesteziologul Constantin Slimovschii, sora de operație - Iulia Rudenco, sora de anestezie - Cristina Bejenar.

În cadrul discuției, pacientul a declarat  următoarele: „Această întâmplare a fost o lecție pentru mine. Am supravețuit datorită norocului pe care îl am și a medicilor din cadrul Spitalului Clinic Republican “Timofei Moșneaga”, care au reuțit să îndepărteze toate gloanțele din corpul meu. Mă așteaptă acasă soția și cei trei copii, pentru care voi trăi tot restul vieții și voi ști că ei sunt cele mai dragi persoane. Cu ajutorul Celui de Sus mă voi face bine și voi avea grijă și în continuare de sănătatea mea. Mulțumesc celor care îmi sunt aproape în aceste momente dificile pentru mine și familia mea”.

Actualmente, starea de sănătate a  pacientului este stabilă. Postoperator hemoragia nu s-a declanșat, iar  plăgile sunt în faza de vindecare.