Caz neobișnuit. Tripleți cu aceiași patologie au fost operați

20.08.18

Trei paciente de 2 ani și 8 luni (tripleți) au suportat aceiași intervenție chirurgicală, fiind diagnosticate cu malformații cardiace congenitale canal arterial permiabil cu debit mare, hipertensiune pulmonară avansată. Cele trei paciente au suportat o intervenție de inchidere a ductului arterial permiabil prin metodă chirurgicală. Intervențiile au fost efectuate de către medicii Liviu Maniuc și Nichifor Șciuca.

Potrivit medicului dl. Liviu Maniuc, au mai fost cazuri când au fost operați doi copii gemeni cu același diagnostic, însă tripleți operați la cord, având acelaș diagnostic, este pentru prima dată. 

Părinții, fiind și ei medici, au insistat la efectuarea intervențiilor chirurgicale. Mama fetițelor povestește că „nu a dorit să supună viața copiilor săi în pericol și împreună cu soțul au luat decizia ca fetelor să li se efectueze o corecție chirurgicală. Acum după intervenție fetele mele sunt mult mai unite, se cuprind și sărută foarte des, observ o schimbare frumoasă în relația dintre ele. Le sunt recunoscătoare medicilor care ne-au susținut în momentul triplu de grijă pe care l-am trăit”.

Potrivit medicilor, deși se știa despre necesitatea intervenției de la naștere, abia acum s-a intervenit,deoarece, era necesar ca pacientele, fiind născute la 32 de săptămâni, să adauge în greutate pentru a putea suporta intervenția.

 

În prezent, cele trei paciente se află în Secția Chirurgia malformațiilor cardiace congenitale, postoperator având o evoluție bună, cu dinamică pozitivă. După intervenția suportată, pacientele vor avea o perioadă de reabilitate de până la trei luni, ulterior, vor reveni la medic pentru o consultație repetată, iar după trei ani pacientele nu vor mai necesita supraveghere și evidență.

Astfel de copii, postoperator, nu au grad de invaliditate, nu au careva restricții, pot practica sportul, sunt copii complet sănătoși.