Colectivul IMSP SCR l-a comemorat pe Timofei Moşneaga

06.03.17

Regretatul Timofei Moşneaga, fost ministru al Sănătății și fost medic-şef al Spitalului Clinic Republican ar fi împlinit astăzi vârsta de 85 de ani. Acest Om cu literă mare în medicina moldovenească a fost şi va rămâne un adevărat exemplu pentru toţi doctorii din ţara noastră.

Cu ocazia acestei date marcante, colectivul IMSP SCR l-a comemorat pe Timofei Moşneaga şi au depus flori la bustul lui aflat pe “Aleea savanților și medicilor iluștri”. Cei care l-au cunoscut pe doctor îşi amintesc cu drag de el.

„El a fost în stare să convingă autorităţile să finanţeze construcţia spitalului, ba chiar a participat la proiectarea acestuia. Moşneaga a primit şi titlul de Laureat al Premiului de Stat a RSSM în domeniul arhitecturii, pentru implicarea substanţială în proiectarea, construcţia şi dotarea cu tehnică şi aparataj modern al edificiului Spitalului Clinic Republican. Parcul din jurul instituţiei – la fel a fost creat la iniţiativa lui. Fiecare doctor îşi avea copacul său, de care trebuia să îngrijească. Timofei Moşneaga iubea curăţenia şi disciplina. Spitalul a fost pentru el ca un copil” a precizat directorul IMSP SCR, Anatol Ciubotaru.

În acest context, administraţia şi colectivul IMSP SCR au înaintat un demers către autorităţile din Republica Moldova cu rugămintea ca instituţia să poarte numele lui Timofei Moşneaga. Aceasta ar fi o mare onoare pentru toţi angajaţii SCR. În acest sens, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au pregătit deja un proiect de hotărâre pentru dezbateri publice.

  

Între anii 1994-1997, Timofei Moşneaga ocupă funcţia de ministru al Sănătăţii. Totodată, peste patru decenii, acesta a deţinut funcţia de medic-şef al Spitalului Clinic Republican.