Conferința cu genericul: Diabetul- protejează-ți familia

14.11.19

De Ziua Mondială a Diabetului, în cadrul IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a fost organizată testarea gratuită a doritorilor la proba diabet zaharat. Concomitent, prin intermediul unui chestionar, doritorii au putut să se informeze asupra faptului dacă sunt supuși riscului apariției diabetului zaharat tip 2. 

Pentru informare și conștientizarea de către cei prezenți a problemelor provocate de diabet, Departamentul terapie, inclusiv Secția endocrinologie, a organizat o conferință cu genericul „Diabetul- protejează-ți familia”. În cadrul acestei conferințe, au fost abordate subiecte precum diabetul zaharat, prediabetul, microbiota, importanța somnului, regimul alimentar și prevenția diabetului tip 2. Deasemenea, participanții la conferință au fost atenționați asupra importanței depistării precoce a diabetului, prevenirii diabetului tip 2 și îngrijirea persoanelor cu diabet. 

Diabetul este o boală cronică, metabolică, caracterizată prin niveluri crescute ale glicemiei, fapt ce conduce în timp la apariția unor stări grave ale inimii, vaselor de sânge, ochilor, rinichilor și nervilor. Conform statisticelor, la fiecare 8 secunde, în lume decedează o persoană cu diabet.