Donează acum! Salvează o viaţă!

14.06.17

De Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, care este marcată anual pe data de 14 iunie, mai mulţi angajaţi ai IMSP Spitalul Clinic Republican au devenit donatori voluntari. 

Unii din ei au participat la această acţiune pentru prima dată.

“Demult intenţionam să contribui şi eu la salvarea unei vieţi. Este o onoare pentru mine faptul că pot ajuta o persoană. Am donat sânge pentru prima oară şi mă simt foarte bine fizic, dar şi am o linişte sufletească. Îi îndemn pe toţi să facă acest mic gest, pentru o faptă atât de nobilă” a menţionat şefa secţie Resurse Umane, Irina Roşca.

Alţii, donează sânge sistematic. Asistenta medicală superioară din Secţia hepatologie, Nina Nedelcu nu aşteaptă o dată specială pentru a salva o viaţă. Ea este donator permanent de 4 ani. Iar de această dată I s-a colectat sânge pentru plasmă.

“De două ori pe an donez sânge şi mă bucur mult că pot ajuta pe cineva. Am o grupă sangvină foarte rară, care este foarte utilă. Mă simt mult mai bine după această procedură. Am o gândire “mai limpede” şi simt că devin mai puternică” a declarat Nina Nedelcu.

Conform datelor CNTS, în Republica Moldova, necesităţile hemotransfuzionale sunt acoperite integral, fiind colectate, anual, de la circa 80 mii de donări, ce asigură asistenţa la peste 130 mii de bolnavi.

Potrivit Svetlanei Cebotari, directorul centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, anual se înregistrează o creştere de 20-30% a numărului donatorilor. În anul 2016,  85% din toate unităţile recoltate au fost realizate de donatori voluntari, care au venit dezinteresat, iar 15% au fost cei, care deasemenea au donat neremunerat, dar pentru rudele sau apropiaţii ce necesitau transfuzie de sânge.

În acest context, şefa Cabinetului Transfuzie Sângelui din cadrul IMSP SCR, Ludmila Moisei, a declarat că personalul din secţia dată asigură securitatea hemotransfuzională în volum deplin. Iar anul trecut, aceştia au fost decernaţi cu diplomă „pentru cel mai eficient management al calităţii în transfuziologia clinică realizat în anul 2016.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.472344713100395.1073741844.247607385574130&type=1&l=64eac0bc41