IMSP Spitalul Clinic Republican “Timofei Moșneaga“ are Drapel

17.07.18

Cu ocazia aniversării a 200 ani de la fondare, colectivul SCR a venit cu propunerea de a elabora schema Drapel, care ar reprezenta spitalul.

Semnificația Drapelului:

  • culorile alb și azuriu sunt culori distincte pentru domeniul medicinei, astfel, în cazul SCR culoarea albă a Drapelului reprezintă halatul alb al lucrătorului medical și farmacistului; Stema/Emblema  - azurie;
  • DANCO cu inima în mână (erou legendar/mitologic) – prin moartea lui a salvat mii de vieți, faptă, care a și dat naștere logou-lui în limba latină (în traducere “Arzând,luminez altora”);
  • denumirea nouă a instituției (IMSP Spitalul Clinic Republican “Timofei Moșneaga”, conform Hotărârii Guvernului nr. 571 din 19.07.2017).

Drapelul este una din acțiunile care au fost preconizate și realizate cu ocazia jubileului de 200 ani.

De menționat, că Spitalul Clinic Republican poartă numele fostului director, Timofei Moșneaga, care a condus instituția timp de 43 de ani și a fost un manager de forță, unicul medic din Republica Moldova decorat cu titlul de Medic al Poporului din URSS.

Tot cu ocazia celebrării a 200 de ani de la fondarea instituţiei, a fost inaugurată și o placă comemorativă - omagiu lui Timofei Moşneaga, care personal a contribuit la construirea blocului actual al SCR.

O altă măsură întreprinsă cu ocazia jubileului a fost confecționarea medaliilor jubiliare, care au fost înmânate unui număr mare de angajați și colaboratori al USMF “Nicolae Testemițeanu “, precum și a unor personalități marcante din alte țări care au contribuit la dezvoltarea spitalului.

O veste bună pentru IMSP SCR “Timofei Moșneaga“ a fost menționarea colectivului cu cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii”, care a fost îmnânat de către Președintele Republicii Moldova.

La moment, cu ajutorul Arhivei Naționale se adună material informativ, care ulterior va fi expus în incinta Muzeului spitalului.