Insomnia - o tulburare de somn

13.12.19

Insomnia este o tulburare de somn care afectează în mod regulat milioane de oameni din întreaga lume, iar efectele pot fi devastatoare. Insomnia duce în mod obișnuit la somnolență în timpul zilei și o senzație neplăcută atât din punct de vedere mental, cât și fizic. Schimbările de spirit, iritabilitatea și anxietatea sunt simptome comune asociate.

Insomnia a fost, de asemenea, asociată cu un risc mai mare de a dezvolta boli cronice. Aceasta poate fi cauzată de factori fizici și psihologici. Insomnia poate fi cauzată de umrmătorii factori: întreruperi ale ritmului circadian – schimbarea locului de muncă, mediu zgomotos, altitudini mari; probleme psihologice - tulburare bipolară, depresie, tulburări de anxietate sau tulburări psihotice; afecțiuni medicale - durere cronică, sindrom de oboseală cronică, insuficiență cardiacă congestivă, angină, boli pulmonare obstructive cronice, astm, boli de Parkinson și Alzheimer, hipertiroidism, artrită, leziuni cerebrale, tumori, accident vascular cerebra etc.; hormoni - estrogeni, schimbări hormonale în timpul menstruației.

Printre semnele și simptomele care sunt asociate cu insomnie sunt rumătoarele: Dificultatea de a adormi noaptea; trezirea în timpul nopții; trezirea mai devreme decât ora programată; oboseala din timpul zilei sau starea de somnolență; iritabilitate, depresie sau anxietate.

Insomnia include o gamă largă de tulburări de somn, de la lipsa calității somnului până la lipsa cantității de somn. Insomnia este des întâlnită în trei tipuri: Insomnie tranzitorie - apare când simptomele durează până la trei nopți. Insomnie acută - numită și insomnie pe termen scurt. Simptomele persistă câteva săptămâni. Insomnie cronică - acest tip durează luni și uneori ani. Potrivit celor de la National Institutes of HealthTrusted Source, majoritatea cazurilor de insomnie cronică au efecte secundare care rezultă dintr-o altă problemă primară.

Sursa: Medical News Today