La SCR a fost efectuat al 100-lea transplant de organe

26.05.17

În Republica Moldova a fost efectuat al 100-lea transplant de organe din momentul creării Agenţiei Naţionale de Transplant. Operaţia „jubiliară” a fost realizătă săptămâna curentă în IMSP Spitalul Clinic Republican. Cu această ocazie, în vizită la SCR a venit ministrul Sănătăţii Ruxanda Glavan şi a aflat cum se simte pacientul.

 „Am venit la Spitalul Clinic Republican ca să facem o vizită la cel 100-lea pacient, care a beneficiat de transplant în Republica Moldova. Este vorba despre bolnav care a suportat un transplant renal. Este o dovadă în plus că serviciul de transplant din ţară este unul activ, funcţionează şi toate investiţiile, care au fost făcute în domeniul sănătăţii pe filiera dezvoltării Agenţiei de Transplant, dar şi serviciilor de suport care permit realizarea acestui timp de intervenţii sunt o reuşită a declarat ministrul.

Beneficiarul celui de-al 100-lea transplant este un bărbat de 60 de ani. Acesta a urmat tratament prin dializă timp de un an şi s-a aflat pe lista de aşteptare pentru intervenţie din luna martie 2017. Potrivit directorului Agenţiei Naţionale de Transplant, Igor Codreanu, donatorul a fost un bărbat de 62 de ani, care a decedat în urma unui accident vascular cerebral. Familia a acceptat donarea. S-au prelevat doar rinichii, iar ficatul nu a fost posibil de transplantat. La moment, pacientul spune că se simte bine şi îi mulţumeşte familiei donatorului şi doctorilor, care i-au salvat viaţa.

În acest context, dr. Prof. Adrian Tănase, şeful Clinicii Urologie, Dializă şi Transplant Renal explică că astfel de intervenţii au parcurs câteva etape în ţara noastră: „Transplanturile care se efectuează acum fac parte din a treia etapă a transplanturilor din Moldova: acum consemnăm al 100 transplant de organe. De când am început intervenţiile de transplant de rinichi, acesta este al 330. Au fost trei etape, toate sunt legate de legislaţia ţării. Prima  a fost din 1982 până la 2000, a doua 2000-2008, iar după ce a fost creată Agenţia de Transplant astăzi consemnăm a treia etapă de activitate. Este cea mai bună etapă şi cea mai reuşită. Reuşita se consemnează prin supravieţuirea pacienţilor şi a organelor transplantate”.

  

Drept exemplu de reuşită în acest domeniu este Ecaterina Cimpoieşu din Hânceşti. Femeia are 57 de ani şi a fost prima care a beneficiat de translant de ficat din Moldova, iar donatorul a fost chiar fiul ei. Astăzi Ecaterina a venit să îl viziteze şi să îi mulţumească încă o dată profesorului, academicianului Vladimir Hotineanu, care a fost unul din doctorii ce au operat-o câţiva ani în urmă.

 „A fost straşnic, am trăit dar nu ştiam voi ajunge în viaţă la următorul an sau nu. Aşa a fost 6 ani jumătate. Mi-au spus că doar transplantul de ficat mă poate salva. Fiul meu a aflat, a venit  la mine în salon şi îmi spune: „mamă, da îţi dau şi eu!”. Viaţa după transplant s-a schimbat radical. Acest miracol este miracolul medicinei contemporane. Devine frumos totul în jur. Mulţumim fiilor mei şi doctorilor, care mi-au salvat viaţa” a povestit femeia.

„Această doamna a fost prima care a suportat transplant de ficat din Republica Moldova, în februarie 2013. A mers către acest transplant din 1990. Fiul a venit din Praga ca să îi dea jumătate de ficat mame. La efectuarea primilor transplanturi ne-au ajutat foarte mult colegii din România, Irinel Popescu şi Vlad Braşoveanu. Acum suntem echipă absolut desinestătătoare. Dar în medicină, în orice se consultă” a adăugat şi Vladimir Hotineanu.

Potrivit lui Igor Codreanu, astăzi în lista de aşteptare sunt aproximativ 80 de persoane pentru transplant de ficat şi mai puţin de 20 pentru cel renal. Ministrul Ruxanda Glavan a declarat că autorităţile din domeniul sănătăţii îşi propun dublarea numărului de transplanturi: „Rămâne de soluţionat problema neconştientizării celor, care sunt potenţiali donatori, de fapt a familiilor cât de important este să nu refuze atunci când apare oportunitatea de a salva alte vieţi. Ţara este pregătită din punct de vedere profesional, cu echipamente şi toate cele necesare”.

Totodată, Ruxanda Glavan a menţionat că: Ne-am propus să continuăm să dezvoltăm capacităţile Agenţiei de Transplant, a specialiştilor. Transplantul de cord este una din priorităţile pe care ni le-am propus. Domnul Anatol Ciubotaru, directorul IMSP SCR, participă în cadrul unor clinici din străinătate la asemeena intervenţii şi dorim ca în următorii ani să putem să realizăm acest lucru şi în Republica Moldova. Până în 2021”.

De la începutul acestui an au fost efectuate 14 operaţii de transplant renal şi 8 de ficat.