Liliana Groppa: ”Dacă pacienții mei se simt bine, atunci și eu sunt împlinită”

28.08.18

Liliana Groppa, recent, a fost recunoscută drept unul dintre cei mai buni specialiști în medicină cu o practică de excepție în domeniul reumatologiei. Pentru cercetările și activitatea sa practică, dnei Profesor universitar i s-a acordat Premiul Național 2018, în valoare de 100 de mii de lei. Acest premiu prestigios se acordă, în fiecare an, personalităţilor marcante din ţara nostră.

Având în palmares peste 40 de ani de activitate,dna  Profesor își amintește cu emoții de ziua în care s-a înscris la doctorantură la Institutul de Reumatologie din Moscova. “Pe atunci, acesta era visul oricărui medic-reumatolog, care-şi iubea profesia, să ajungă la Moscova, la acel Institut”, spune dna Liliana Groppa.

Cât despre medicamentele care au apărut în ultimul deceniu, dna Liliana Groppa menționează că “sunt medicamente care fac minuni. Astăzi putem trata astfel de boli grave, cum ar fi, artrita reumatoidă și lupusul eritematos sistemic, care era considerată o boală foarte grea, aproape incurabilă. Acum, această boală se tratează. E un adevărat progres.”

Profesorul universitar povestește că a avut posibilitatea, de nenumărate ori, de a pleca din țară, și de a activa în țări, precum China sau Franța, dar, totuși dragostea față de patrie nu i-a permis să plece. “Nu regret că nu am plecat. Mereu toată familia mea a fost atașată de patrie. Am plecat la studii pentru a atinge un anumit nivel profesional și am revenit acasă pentru că îmi doream să îi ajut pe pacienții din țara noastră”, a declarat prof. dr. Liliana Groppa.

Dna doctor povestește că astăzi cu tot dragul își ajută studenții să cunoască elementele esențiale ale specialității, să obțină cunoștințe fundamentale în domeniu. Întrebată despre valoarea Premiului Național,dna Liliana Groppa a menționat că “În spatele acestui premiu, sunt mii de pacienți, pe care, în tot acești ani i-am îndrumat și consultat. Pentru mine este foarte important ca să îl pot ajuta pe fiecare pacient care ajunge să bată la ușa mea. Am pacienți care vin de ani de zile, familii întregi cărora le cunosc povestea. Timpul este foarte prețios,iar eu nu țin în seamă de timp atunci, când consult și recomand tratament pacienților”.