În IMSP SCR se respectă Legea privind controlul tutunului

19.08.16

Spitalul Clinic Republican s-a conformat noilor prevederi ale Legii privind controlul tutunului. La această concluzie a ajuns viceministrul Sănătăţii medicul-şef sanitar de stat, Aliona Serbulenco, alături de inspectorii Centrului Municipal de Sănătate Publică în urma unui control inopinat în data de 18 august.

Instituțiile medico-sanitare din țară s-au conformat, prin simplul moment că politica de sănătate este incompatibilă cu fumatul. Și lucru acesta trebuie să fie promovat întâi de toate, de medicii și ne preocupă astăzi că mai avem sesizări din partea populației că avem lucrători sau chiar medici care fumează pe teritoriile instituției. Vreau să aduc mulțumiri administrației Spitalului Clinic Republican, fiindcă nu numai că a fost raportat, dar m-am convins că se întreprind măsuri şi lucrurile astea se fac zilnic”, a declarat viceministrul Sănătății Aliona Serbulenco.

Potrivit directorului instituţiei, profesorului Anatol Ciubotaru, au fost întreprinse toate măsurile pentru a evita încălcarea normelor„Fiecare bolnav semnează un document la internare în care este prevăzut că în cazul în care pacientul va încălca legea - va fi externat. Ulterior actul se încleie în fişa de observaţie a pacientului”, a declarat şeful SCR.

Medicii din Spitalul Clinic Republican spun că cei mai înrăiţi fumători sunt pacienţii din Secţia chirurgie vasculară. „Dacă să vorbim de pacienţii internaţi aici, 99,9% dintre ei fumează. Dacă nu fumează unul dintr-o mie, noi ne mirăm. Dar după ce ajung la noi, circa 40 la sută  dintre ei lasă fumatul”, spune doctorul Aurel Ţurcanu.

Boris Romandaș este internat în secţia menţionată. Bărbatul a suportat o intervenție chirurgicală vasculară la picioare, ceea ce l-a determinat să se lase de acest viciu.

„Fumez de când eram flăcău, de când am plecat în armată. În copilărie, la început îmi părea că era în glumă, apoi a devenit mai serios. Acum sunt abia a doua săptămână aici şi nu am fumat”, a spus bolnavul.

În urma controlului inopinat, în 68 de instituţii medicale au fost depistate nereguli ce țin de nerespectarea legii anti-fumat. IMSP Spitalul Clinic Republican NU se regăseşte în această listă.