În premieră: Intervenţii neurochirurgicale în sala Hybrid a Blocului Chirurgical

24.05.14

La 22 mai curent, a fost realizată cu succes prima intervenţie neurochirurgicală în sala de operații Hybrid, care face parte din noul Bloc Chirurgical SCR, lansat recent, la 6 mai. Deschiderea oportună a acestei săli de operație a permis de a mai salva o viață.

Pacienta operată, o tânără de 19 ani, suferea de un proces expansiv al creierului care îi provoca convulsii repetate (2-3 ori/zi, dureri de cap dizabilitante care nu cedau tratamentului medicamentos, slăbiciuni în mână și piciorul drept). Cu două săptămâni în urmă, părinții pacientei au aflat din mass-media despre lansarea noului Bloc Chirurgical SCR și au decis să-şi opereze fiica în sala de operații Hybrid, acest fapt fiind o nouă speranţă pentru familia lor.

Intervenția chirurgicală a fost realizată de o întreagă echipa de chirurgi, condusă de Dr. Aurel Bodiu, în condițiile unei asigurări tehnice intraoperatorii fără precedent. Deoarece a fost afectată partea stângă a creierului, parte care este responsabilă de vorbire, gândire și mișcări în mână și piciorul drept, a fost extrem de complicat de a înlătura procesul fără a atinge funcția creierului sănătos din jurul său.

Pentru a asigura un rezultat postoperator excelent, s-au întreprins un șir de măsuri, care pentru Republica Moldova reprezintă o premieră medicală absolută. Pacienta a fost supusă unei examinări medicale ultraperformante – Investigația prin Rezonanță Magnetică funcțională (FMRI), care ulterior a fost sincronizată cu datele anatomice ale pacientei și cu alte investigații neuroimagistice preoperatorii. Pentru asigurarea unui monitoring radioimagistic intraoperator au fost folosite utilaje din carbon, material ultrarezistent și radiotransparent. Manipulațiile intraoperatorii ale chirurgilor au fost ghidate cu o precizie submilimetrică de către cel mai performant sistem de neuronavigație cerebrală. Alte utilaje chirurgicale, cum ar fi drilurile de viteză înaltă, aspiratorul ultrasonic, instalațiile de electrochirurgie de ultimă generație, neuromonitoringul ultrasonografic – toate au fost utilizate pentru a spori siguranța actului chirurgical. Trebuie de evidenţiat că intervenția chirurgicală a fost realizată nemijlocit sub microscopul operator Zeiss Pentero de ultimă generație.

Deși a fost o intervenție chirurgicală foarte dificilă care a durat 7 ore, pacienta și-a revenit peste 15 minute după finisarea operației, fără sechele neurologice și a fost aptă să răspundă la întrebări. Starea tinerei este stabilă, iar datorită tehnicilor contemporane de abordare chirurgicală a patologiei creierului, pacienta poate fi externată în câteva zile.

Este de menționat faptul că asemenea intervenții chirurgicale și rezultatele chirurgicale excelente, care sunt la nivelul celor mai performante clinici din Europa și SUA, au devenit posibile numai după lansarea noului Bloc Chirurgical. În prezent, Blocul de Operații SCR este cel mai performant sistem medico-chirurgical din Republica Moldova, în care pot fi realizate la standarde internaționale cele mai complicate intervenții chirurgicale asupra creierului (tumori, anevrisme, malformații, traume etc.) și ale coloanei vertebrale (traume, tumori, hernii de disc, hemangioame, osteoporoză cu fracturi ș.a.)