Nicolae Testemiţanu – figură proeminentă în istoria medicinei basarabene

02.08.18

Stejari pentru punțile noastre

„Pe mine toată viața m-a urmărit un gând –
noi nu ne iubim îndeajuns poporul,
nu facem totul ce putem face...”, 
spunea Nicolae Testimițanu.

Vorbea de obicei scurt, dar cu multă patimă și speranță. Chiar și în clipele de grea încercare ținea capul sus, cu destoinicie. A ajutat mii de oameni, a educat zeci de generaţii de medici şi a reformat sistemul de sănătate din Republica Moldova.

Nicolae Testemiţanu s-a născut la 1 august 1927 în satul Ochiul Alb, județul Bălţi, astăzi raionul Drochia. În 1951 a absolvit Institutul de Stat de Medicină din Chişinău. În același an, este admis în ordinatură clinică la Catedra chirurgie generală a ISMC, activând în paralel în fucție de medic în Secția chirurgie a Spitalului Raional din Râşcani. Din 1954 este angajat ca asistent, ulterior, conferențiar, profesor, iar mai târziu – şef al Catedrei. Exercită și funcția de medic-şef al Spitalului Clinic Republican și fondează revista "Ocrotirea sănătăţii".

În anii 1959-1963 a fost rector al Institutului de Stat de Medicină din Chişinău, or în perioada 1963-1968 a deţinut funcţia de ministru al Sănătăţii. A publicat peste 220 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 15 monografii.

Nicolae Testemiţanu s-a stins din viață la 20 septembrie 1986. Postmortem, i-a fost conferit titlul de Academician al Academiei de Științe a Moldovei şi Ordinul Republicii. Începând cu anul 1990, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din R. Moldova poartă numele reputatului savant.