O șansă la viață datorită medicilor SCR

20.06.18

Femeie de 54 de ani suferindă de o boală cronică ce ține de articulații cu un statut imunitar compromis a dezvoltat o complicație infecțioasă gravă, care era întâlnită mai mult în secolul XIX. În timpul tratamentului s-a dezvoltat: Erizipel (rojă) complicat cu sepsis,foarte grav. Pacienta se zbătea între viață și moarte deoarece mortalitatea predictivă calculată era de 96,8%, ceea ce însemna pericol pentru viață.

Această boală este o afecțiune infecțioasă a pielii, care în unele cazuri, poate afecta practic toate organele și sistemele vitale ale organismului, dar de obicei decurge sub forme ușoare care afectează doar pielea și țesutul subcutan. La pacientă boala a debutat cu un flegmon în cavitatea bucală și regiunea faringeană, complicându-se cu obstrucția căiilor respiratorii, fenomen care a solicitat trecere la ventilație artificială a plămânilor. Infecția a evoluat cu metastaze septice (adică prin sânge infecția s-a deplasat până pe picioare și pe mâini) și s-a format o zonă cu afectare buloasă și necrotică pe arii extinse a pielii și țesutului subcutan. Timp de 11 zile a primit tratament foarte complex și costisitor, iar funcția renală a fost menținută prin metode de terapie extracorporală.

Echipele, care au fost implicate în vindecarea pacientei sunt colectivele din secțiile Terapia Intensivă Generală șef secție dr. Galina Pușcuță și Terapia Intensivă Septică dr. Olga Cușnir ale Clinicii de Anestezie și Terapie Intensivă a SCR condusă de Profesorul Victor Cojocaru.  

„La noi în Departament este un principiu: noi avem misiunea de a lupta până la sfârșit. Noi niciodată chiar dacă mortalitatea predictivă este și 99,9% nu cedăm. Aici avem marea bucurie că am reușit să salvăm pacienta, acesta este un mare câștig profesionist. Un mare suport în salvarea acestei vieți a fost din partea administrației. Sa implicat direct în rezolvarea mai multor probleme de asigurare, de gestionare Prof. Dr. Anatol Ciubotaru și Vicedirectorul medical dr.habilitat Ion Balica." a declarat Profesorul Victor Cojocaru.

Discutând cu fiica bolnavei, aceasta a adus mulțumiri echipelor implicate în reabilitarea mamei sale, menționând că viața mamei sale a fost salvată de profesioniști de calitate înaltă.