Obezitatea – problema secolului XXI

25.05.19

Potrivit medicilor, obezitatea este o problemă de sănătate tot mai mare la nivel mondial.

Obezitatea la adulți poate fi prevenită prin schimbarea comportamentului alimentar şi prin combaterea sedentarismului. Un regim alimentar sănătos și echilibrat (3 mese principale pe zi), cu multe legume și fructe, limitarea glucidelor, lipidelor și a produselor făinoase. De asemenea, evitarea fumatului și consumului de alcool, stabilirea unui program zilnic de exerciții fizice. Evitarea consumului de băuturi răcoritoare, sucurilor cu conținut de zahăr și laptele prin înlocuirea cu apă plată, minimum 2 l pe zi.

Obezitatea se poate defini prin indicele de masă corporală (IMC), care se calculează împărțind greutatea la pătratul înălțimii, exprimată, de obicei, în metri. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește excesul de greutate ca un IMC egal sau mai mare de 25, iar obezitatea ca un IMC egal sau mai mare de 30. Totodată, obezitatea majorează riscul de mortalitate cardiovasculară de 4 ori şi de 2 ori pe cel prin cancer. Un IMC normal se situează între 18 şi 24,9 kg/m². Deşi există multiple alte cauze ale obezităţii, aşa ca cele genetice, bolile endocrine, traumele psihice etc., pe primul loc, se situează abuzul alimentar şi sedentarismul.

În R. Moldova, potrivit Biroului Naţional de Statistică, în 2007, s-a atestat o creştere a nivelului morbidităţii prin maladiile endocrine, de nutriţie şi metabolism în raport cu 2006. Una dintre cele mai frecvente patologii de nutriţie şi metabolism la elevii din instituţiile preuniversitare s-a evidenţiat obezitatea. Un alt studiu, care a fost efectuat în perioada februarie 2013–mai 2014 de către OMS, a fost STEPS. Scopul acestui studiu a fost de a evalua răspândirea factorilor de risc într-un mod standardizat şi de a elabora politici şi strategii bazate pe dovezi în domeniul prevenirii bolilor netransmisibile. Rezultatele studiului au arătat următoarele:

-56% din populație este supraponderală, inclusiv 23% – obeză. Ponderea femeilor obeze este de 1,6 ori mai mare în comparație cu cea a bărbaților obezi.

-⅔ din populație consumă mai puțin de 5 porții de fructe și legume pe zi.

-Una din 10 persoane este insuficient activă fizic şi doar ¼ din populație este angajată în activitate fizică viguroasă.

-4 din 10 persoane au hipertensiune arterială, însă doar ¼ dintre aceștia urmează un tratament pentru tensiunea arterială înaltă.

-Trei din 10 persoane au colesterolul în sânge mărit

-Mai mult de una din 10 persoane are glicemia ridicată.

 

Complicaţiile obezitaţii:

-Hipertensiunea arterială

-Creșterea nivelului de colesterol în sânge

-Boli cerebrovasculare

-Diabetul zaharat

-Fertilitatea la femei

-Cancer

-Steatoza hepatică

-Probleme respiratorii

-Tromboza venoasă profundă

-Artrita

-Efecte psihologice etc.

Schimbați-vă stilul de viață! Nu lăsați greutatea să vă conducă viața!

De menționat că obezitatea este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă populația, la nivel mondial. Această afecțiune crește riscul de diabet, hipertensiune arterială, boli coronariene, accident vascular cerebral, anumite tipuri de cancer, apnee obstructivă de somn și osteoartrită. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, supraponderea provoacă anual  3,4 milioane de decese.