Operaţii de performanţă în secţia ORL

21.02.17

Operaţiile din domeniul ORL, care anterior cauzau deficienţe estetice, pierderile sangvine mari, iar perioada de spitalizare a fost una lungă – acum sunt în trecut. În anul 2016, pentru prima dată, în ţară, la Spitalul Clinic Republican, s-a efectuat tratamentul chirurgical al angiofibromului juvenil pe cale endoscopică cu suport endovascular. Cu alte cuvinte, a fost extirpată o tumoare nazală printr-o metodă modernă. Metoda constă în înlăturarea formațiunii sub ghidaj endoscopic cu embolizarea (închiderea) prealabilă a vasului, care alimentează cu sânge tumora. Astfel se reduc considerabil riscurile intra- și postoperatorii, posibilitatea rezecției tumorale în totalitate și micșorarea ratei de recidivă.

Deși este o tumoră benignã din punct de vedere histopatologic, poate fi şi malignã prin evoluția sa clinicã. Caracterele sale maligne sunt reprezentate de: caracterul extensiv (se poate extinde în ţesuturile adiacente), poate recidiva – apărea din nou (dacã extirparea nu este completă).

Simptome:

  • Obstrucție nazală (îngreunarea respiraţiei prin nas)– este cel mai  frecvent simptom, în special în stadiile inițiale.
  • Epistaxis (scurgeri sangvine din nas) – cel ami frecvet unilateral și recidivant.
  • Cefalee (dureri de cap) – în mod special atunci cînd sunt afectate sinusurile paranazale.
  • Edem al feţei.
  • Alte simptome – rinoree unilaterală, anosmie, hiposmie, rinoliție, surditate, otalgie, edem al palatului, deformări ale gîtului.

Astfel, cunoscîndu-se originea tumorii, prima etapă a tratamentului pacientului a constat în efectuarea angiografiei. Cu ajutorul chirurgilor endovasculari, șeful secției Eduard Bernaz și medicul Vladimir Gura, s-a practicat embolizarea patului vascular tumoral, ceea ce a încetat aportul de sânge către tumoră.

După 24 ore s-a recurs la cea de a doua etapă a tratamentului: chirurgicală propriu-zisă.

Tratamentul chirurgical al ANJ a fost efectuat de echipa de chirurgi în frunte cu Andrei Bajureanu, Victor Osman și med. rez. Irina Gusacinschi şi şeful Secţiei de Anesteziologie, Virgiliu Guţan. Ablația formațiunii s-a practicat  sub ghidaj endoscopic prin nas, cu înlăturarea acesteia. Hemoragie moderată (cca 150ml) stopată prin radiofrecvență cu unde înalte.

 

Abordul endoscopic transnazal al angiofibromului juvenil asociat cu embolizarea patului vascular tumoral este o metodã eficientă de tratament, având avantaje nete în ceea ce priveşte lipsa deficițelor estetice, scurtarea perioadei de spitalizare și ameliorarea calitãţii vieţii pacienţilor. Se reduc considerabil pierderile sangvine de la 1,5-2 lintri până la 100-150ml.

Astfel, în rezultatul unei colaborări eficace interdisciplinăre s-au obținut rezultate remarcabile în premieră în Republica Moldova în tratamentul angiofigromului juvenil, fără semne de recidivă la 7 luni postoperator. În ianuarie anul curent, un pacient în vârstă de 16 ani cu aceeași patologie, a fost tratat la fel cu succes prin colaborarea otorinolaringologilor cu echipa angiochirurgilor. La moment, astfel de operaţii se efectuează doar la Spitalul Clinic Republican.