OSTEOPOROZA – BOALA SUPRANUMITĂ „HOŢUL TĂCUT”

20.10.14

La 20 octombrie, în fiecare an, este marcată Ziua Mondială a Osteoporozei, instituită de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). În peste 90 de ţări au loc diverse acţiuni care au drept scop atenţionarea, prevenirea, diagnosticarea, precum şi informarea despre osteoporoză, o maladie din categoria afecţiunilor musculo-scheletice, care afectează, la nivel mondial, conform statisticilor OMS, peste 200 milioane de persoane şi aproximativ 12 % din populaţia Europei. Pentru 2014, toţi cei care marchează această zi, vor purta haine de culoare albă.

 Osteoporoza este o afecţiune des întîlnită la femei. În ultimul timp, însă, se atestă o creştere a numărului de bărbaţi care suferă de această maladie. Astfel, unul dintre 5 bărbaţi, la nivel mondial, sînt predispuşi spre fracturi din cauza osteoporozei, boala fiind simţită după vîrsta de 50 ani. Prin definiţie, osteoporoza e caracterizată de caracterul de rarefiere, fără decalcifiere a ţesutului osos, în consecinţă, sporind fragilitatea oaselor. Astfel, chiar şi din cauza unor incidente minore, cum ar fi, căderea de la o înălţime mică şi chiar prin aplecarea pentru a lega un şiret, pot să apară fracturi. Cele mai grave rămîn, totuşi, fracturile de şold şi ale coloanei vertebrale.

În contextul marcării Zilei Mondiale a Osteoporozei, medicii specialişti din IMSP Spitalul Clinic Republican, cu suportul companiilor farmaceutice, au oferit consultaţii gratuite persoanelor care suferă de această maladie, dar au şi oferit interviuri, or, mass-media rămîne a fi cel mai important mijloc de informare a populaţiei. Persoanele care s-au adresat medicilor consultanţi au  beneficiat de sfaturi privind tratamentul osteoporozei prin preparate noi pe piaţa farmaceutică, metode de prevenire, în general, şi îmbunătăţirea calităţii vieţii printr-un mod de viaţă sănătos, un regim alimentar corect şi mişcare fizică. Trebuie să menţionăm că responsabilă de eveniment a fost dna Liliana Groppa, doctor habilitat în ştiinţe medicale, profesor universitar, şef Clinică Medicală nr.5, Disciplina Reumatologie şi Nefrologie, prin implicarea medicilor de la catedră şi din secţiile Artrologie, şef secţie dna Oxana Bujor şi Reumatologie, şef secţie dna Nadejda Ganea. Dna Groppa a evidenţiat importanţa rolului evenimentelor de acest gen, datele statistice şi prognozele specialiştilor fiind tot mai pesimiste pentru următorii ani. De aceea, la primele simptome sau la primele semne de întrebare apărute cu privire la o anumită stare/durere, oamenii ar trebui să consulte medicul, fără a recurge la metode de tratament „personalizat” care, deseori, se dovedesc a fi inutile, ba chiar agravează starea pacientului. Deci, astăzi, îndemnul medicilor este de a fi atenţi la semnalele organismului nostru şi de a ne adresa doar medicului specialist, care, stabilind un diagnostic corect, va prescrie un tratament pe măsură.

Vorbind despre instituirea Zilei Mondiale a Osteoporozei, menţionăm că este iniţiată în anul 1996, la 20 octombrie, de către Societatea Naţională pentru Osteoporoză din Marea Britanie şi susţinută de comisia Europeană. În abnul 1997, această zi este marcată şi de Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză, iar din 1998 şi 1999, Organizaţia Mondială a Sănătăţii devine co-partener în marcarea acestei zile. Din anul 1999, este prezentată cîte o temă reprezentativă pentru marcarea Zilei Mondiale a Osteoporozei.