Patru operaţii de transplant, în doar două zile

18.10.18

Patru pacienţi au primit o nouă şansă la viaţă, în doar două zile, în urma unor operaţii de transplant. S-au efectuat trei transplanturi de rinichi - două de la donator în viață și un transplant de la donator în moarte cerebrală.

Operatiile de transplant renal au fost efectuate de medicii din Clinica Urologie, Dializa și Transplant Renal, de comun, cu profesorul Jean-Paul Squifflet din Belgia. Prof.J.-P. Squifflet care vine de mai mulți ani la Chișinău pentru activități comune în domeniul transplantului renal. Din echipa de anesteziologi care a fost implicati în operații au făcut parte: Prof. Victor Cojocaru, Igor Rîmbu, Sergiu Ursul.

Dr. Prof. Adrian Tănase, şef Clinica Urologie, Dializă şi Transplant Renal, menționează: "La moment pacienţii operaţi sunt în Secția terapie intensivă şi se simt bine. Rinichii şi-au reluat funcţia, iar acum urmează o recuperare de câteva zile, după care pacienții vor fi transferaţi în secţie".

"Actul de transplant este unul foarte costisitor şi necesită aparatură ultra performantă pentru anestezie, pentru întreţinerea pacientului. Noi astăzi avem aici, la Spitalul Clinic Republican, toate posibilitățile de a salva vieți omenești și asta ne bucură enorm", a spus Victor Cojocaru, director Clinica anestezie şi terapie intensivă.

 

Una dintre persoanele benefeciare de transplant de rinichi este Inga Rusu, care s-a aflat trei ani în lista de aşteptare. Luni, pacientei i-a fost prelevat un rinichi de la un bărbat aflat în moarte cerebrală.

"Mă simt foarte bine, mai ales ţinând cont de faptul că am scăpat de o procedură care mă ţinea locului. Sprijinul şi încurajarea medicilor m-au determinat să merg înainte, iar acum sunt fericită că trăiesc", a spus Inga Rusu.

Operația de transplant de ficat a fost efectuată de către Prof. Adrian Hotineanu, medicii Sergiu Burgoci, Grigore Ivancov, Dumitru Cazacu, Vitalie Sîrghi. Echipa de anesteziologi a fost formată din: Prof. Victor Cojocaru, Elena Rîmbu, Iana Cotorcea.