Peste 150 de ţări celebrează la data de 16 octombrie „Ziua Mondială a Alimentaţiei”

16.10.19

Peste 150 de ţări celebrează la data de 16 octombrie „Ziua Mondială a Alimentaţiei”, cu scopul de a informa populația despre importanța unei alimentații corecte. Cu aceasta ocazie, IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” vă încurajează să adoptați unui regim alimentar sănătos. Alimentația trebuie să conțină o varietate de produse ca să obținem o gamă largă de nutrienți de care organismul nostru are nevoie.

Este recomandat să mâncați fructe și legume în fiecare zi. Acestea pot fi consumate sub orice formă: proaspete, congelate, conserve, uscate, făcute suc sau smoothie.

Mâncați pește. Acesta este o sursă bună de proteine și conține multe vitamine. Peștele gras este bogat în omega-3, care previne bolile de inimă. 

Evitați consumul de grăsimi saturate și zahărul. Există două tipuri de grăsimi: saturate și nesaturate. Prea multă grăsime saturată poate crește cantitatea de colesterol din sânge, ducânt la apariției bolilor cardiovasculare.

Consumul regulat de alimente și băuturi cu un conținut ridicat de zahăr crește riscul de obezitate și de cariație a dinților. Din acest motiv, este recomandat utilizarea mierii de albine ca îndulcitor.

Mâncarea procesată (prăjiturile din comerț, cipsurile, băuturile carbonate etc.) și mâncarea fast food nu este, în general, la fel de sănătoasă ca alimentul integral. Practic, alimentele procesate și cele fast food au mai puțin din lucrurile bune și multe altele din cele rele. Din acest motiv, evitați consumul de fast food și alte alimente procesate.