Precizare asupra informației postate de către dna Rodica Gramma

16.10.18

Administrația IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” vine cu o reacție asupra informației postată de către dna Rodica Gramma pe o rețea de socializare.

Aveți perfectă dreptate, dna Rodica Gramma,dar acum situația este una mult mai bună decât era cu 4 ani în urmă,când într-o singură noapte (ca pe vremea deportărilor) policlinica, care ocupa 5 etaje ale spitalului, cu holuri,laboratorare, a fost „ridicată” și împrăștiată pe la diferite etaje ale blocului central și, în mare parte, „ticsită” în Dispensarul cardiologic al Institutului Cardiologic. Întradevăr, pe timp de vară bolnavii se sufocă,de căldură,”se plimbă” pentru ivestigații din policlinică în clădirea spitalului,apoi iarăși se întorc în policlinică.

Încă o problemă dificilă se referă la traficul foarte intens de pe str.Nicolae Testimițanu,stradă,  care este extrem de periculor de traversat.

Din lipsă de spații în policlinică, zilnic, asistentele medicale vin în farmacia spitalului pentru a primi medicamente etc. și se supun riscului din cauza traficului intens ( o asistentă medicală a decedat, fiind lovită de o mașină). Și toate acestea se întâmplă doar pentru că trebuia eliberată policlinica spitalului la dispoziția conducătorilor PLDM. Și aici, ași aduce ca exemplu proverbul: “un...aruncă o piatră în apă și zece...n-o pot scoate”.

Pentru a redresa situația în măsura posibilităților, am instalat sisteme de ventilare,aparate de aer condiționat,dar,oricum din cauza supraaglomerației din policlinică, se creează mari incomodități atât pentru bolnavi, cât și pentru lucrătorii medicali.

În anul 2017, prin Hotărâre de Guvern, s-au alocat 27 mln lei, grație cărora s-au schimbat 4 ascensoare,s-au reparat etajele 15 și 3, în care s-au transferat Secția chirurgia septică și Secția diagnostic funcțional. Deasemenea, s-a reparat Blocul alimentar din subsolul spitalului , ca urmare, s-a eliberat un spațiu destul de mare de la nivelul 0,1,2, spațiu în care poate fi cu succes readusă policlinica în blocul central al spitalului, cu acces liber pentru autoturizmen și pacienți. Această optimizare ar înlătura multe incomodități și ar crea condiții bune atât pentru pacienți, cât și pentru medici.

S-a executat deja proiectul și pregătim documentele pentru a fi înaintate spre finanțare (estimativ, prețul ar fi în jur de 30 mln lei).

Cât privește parteneriatul public privat PPP cu serviciile de radiologie, impus tot de aceiași „conducători”, este un proiect, de fapt, antisocial și distructiv pentru spital. Dacă înainte de acestt PPP serviciul radiologic activa 24/24, cheltuielile lunare fiind de, aproximativ 1-1,5 mln lei,acum, cu acest PPP, spitalul cheltuie 6-7 mln lei lunar,iar bolnavii sunt investigați doar 8 ore din 24, 6 zile din 7, fără ca partenerul privat să activeze în zilele de sărbători.

De fapt, spitalul este impus să activeze în condiții extrem de dificile, deoarece suntem unica instituție medicală din țară care nu are nici măcar un flurograf, și, în prezent, depindem totalmente de partenerul privat, care activează după cum îi convine.  Și aceasta nu este vina partenerului, ci a acelor demnitari de stat, care au făcut această mizerie contra spitalului și întregului sistem de sănătate.

Și în încheiere , vă mulțumim dna Rodica Gramma, pentru sensibilizarea acestei probleme foarte dureroase pentru noi, pentru faptul că ați analizat obiectiv situația în care se află policlinica SCR. Vă asigurăm, că administrația spitalului continuă să depună eforturi mari pentru redresarea situației.