PREMIERĂ! Studii clinice destinate tratamentului pacienţilor cu infecția COVID-19

23.07.20

În premieră în Republica Moldova se vor desfășura două studii clinice destinate tratamentului pacienţilor cu infecția COVID-19. Acestea au fost aprobate de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, în data de 21 iulie în cadrul ședinței Comisiei Medicamentului de pe lângă AMDM (printre membrii căreia se regăsesc profesori universitari din cadrul Universitații de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”).

Studiile clinice prevăd administrarea produsului de investigație clinică la pacienții în stare de gravitate moderat-severă, infectaţi cu noul coronavirus și se vor desfășura în cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” sub conducerea investigatorului principal, profesor universitar, șef al Clinicii ATI, Dr. Victor Cojocaru.

Pacienții noștri vor avea acces la cele mai performante preparate. Unu, ce ține de o problemă foarte gravă – furtuna de citokine, care atacă plămânii și mai ales că administrarea acestor preparate s-a efectuat direct pe terenul pulmonar. Al doilea preparat antiviral, la fel este binevenit, cu atât mai mult pentru pacienții gravi și cu complicații severe. Studiul va consolida clinica universitară, deci va fi o colaborare strânsă între universitate și spital. În echipă am inclus un șef de Department și un șef de secție și i-am selectat după cunoașterea limbilor străine, după atitudinea lor față de procesul lucrativ și față de pacienți. Consider că vom avea rezultate bune ”  a menționat prof.univ. Victor Cojocaru.

Astfel, primul studiu va fi demarat de către reprezentanța europeană a unei companii farmaceutice cu renume mondial din SUA, specializată în dezvoltarea moleculelor noi, care propun cercetarea clinică a unui medicament inovativ (pan-Janus kinaza), pentru tratamentul leziunii pulmonare acute asociate cu COVID-19. Preparatul are ca scop să stopeze “furtuna de citokine”, prin diminuarea leziunilor pulmonare acute şi a sindromului de detresă respiratorie. În acest mod ar putea fi redusă semnificativ rata cazurilor grave precum şi perioada de spitalizare pentru pacienţii cu COVID-19. Produsul medicamentos va fi administrat printr-un nebulizator, cu plasă vibratorie. Durata tratamentului va fi de până la 7 zile, în dependenţă de răspunsul individual al fiecărui organism.

Al doilea studiu clinic va fi inițiat de o companie americană de biotehnologie, având ca produs de investigație un medicament inovativ, care deja a demonstrat o activitate antivirală promițătoare împotriva mai multor coronavirusuri umane. Acesta reprezintă o generaţie nouă a precursorului nucleotid de guanozină care inhibă ARN polimerazele dependente de ARN ale mai multor virusuri ARN monocatenare (de exemplu: flavivirusuri HVC, dengue şi coronavirusuri). Produsul va fi administrat, sub formă de comprimate, pe cale orală, timp de 5 zile si are ca scop să stopeze multiplicarea virusului, care în consecinţă, va duce la distrugerea totală a acestuia.

 „Pentru noi este un privilegiu și totodată o oportunitate că aceste companii farmaceutice mari de cercetare, dezvoltare și producere de medicamente din SUA, UE și Canada au ales Republica Moldova, alături de alte state importante, pentru a desfășura aceste studii clinice, care își propun dezvoltarea de medicamente eficiente pentru tratamentul infecției cu COVID-19, de care vor beneficia inclusiv cetățenii noștri”, a declarat Eremei Priseajniuc, director general al AMDM, în cadrul şedinţei de aprobare a studiilor clinice.

 

În total, vor avea posiblitatea să participe până la 50 de persoane, iar durata trialurilor clinice va fi de până la 6 luni. Ambele studii clinice sunt efectuate la inițiativa şi în colaborare cu Compania Germană de Cercetare Clinică ARENSIA Exploratory Medicine. În prezent, studii analogice sunt desfășurate în mai multe state ale lumii, precum: SUA, Belgia, Finlanda, Suedia, Marea Britanie și România.

IMPORTANTN! Menționăm, că la aceste studii clinice vor lua parte pacienţi în stare de gravitate moderat-severă, infectaţi cu noul coronavirus, DOAR benevol. Doritorii vor semna un consimțământ, în care este prevăzută desfășurat toată informația despre studiile date. Totodată, pacientul are dreptul să refuze oricând participarea la studiu.