Reziliența emoțională – prim factor în depășirea dificultăților

14.05.18

Asociația Balint din Moldova și Asociația Balint din România, în parteneriat cu Centrul de Consiliere Psihologică și Ghidare în Carieră și Catedra de management și psihologie ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, au organizat în perioada 11-13 mai Conferința Națională cu participare Internațională, cu genericul: „Profilaxia sindromului Burnout prin dezvoltarea rezilienței emoționale”.

În cadrul evenimentului s-a discutat modul depășirii de către personalul medical al ”arderii profesionale”, adică a oboselii emoționale la locul său de muncă.  

Președintele Asociației Balint din Republica Moldova, psihologul clinician al IMSP SCR „Timofei Moșneaga”, Veronica Calancea a prezentat raport despre reziliența emoțională. Ea a explicat că: ”Reziliența se referă la adaptarea pozitivă la condiții dificile cu caracter traumatic, păstrând intactă sănătatea mentală. Este o calitate pe care orice om o poseda nativ, doar că nu toți reușesc să păstreze componentele ei de bază: optimismul, capacitatea de a rezolva probleme, adaptarea la mediu, abilități de comunicare sau puterea de a se descurca în situații dificile, abilitatea de a identifica singuri solutii”

Psihologul a mai declarat omul rezilient are capacitatea de a trece peste greutăți, de a învăța ceva din experiențele neplăcute, de a reveni de fiecare dată mai puternic, mai înțelept și mai pregătit pentru alte eventuale șocuri viitoare, înțelegând că evenimentele de acest tip fac parte din viață.

  

La conferință a fost prezent și președintele Asociației Balint din România, Albert Veress, care a menționat că „este un eveniment important pentru cei care lucrează în domeniul sănătății, pentru că prevenirea și tratarea secătuirii profesionale. Totodată este important pentru administrația public și alți șefi, adică pentru acei care au o putere dedecizie în plitica sanitară”.

Și unii angajați ai IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” au participat la eveniment.

Rodica Țabur, șef Centrul Republican de Boli profesionale din cadrul instituției a subliniat că: ”sănătatea angajaților din orce sferă este important. Am venit la conferință pentru a afla care sunt metodele, tehnicile de depășire a sindromului burnout pentru lucrătorii dis domeniul medical”. Asistenta medicală superioară din Secția reabilitare medicală și medicină fizică, Aurelia Vieru a ținut să precizeze că ”evenimentul vine să îmbunătățească cunoștințele noastre în domeniu, să ne învețe să ocolim emoțiile negative. Gândurile negative trebuie să le lăsăm într-o parte, ca să putem oferi pacientului deservire la un nivel înalt. Bolnavul vine să se trateze, vrea să plece acasă cu emoții poazitive. Uneori discuțiile cu pacienții prezintă un tratament mai bun decât medicamentele ”. 

Aceasta a fost a III - a ediție a conferinței de prevenire și depășire a sindromului Burnout, organizată în Republica Moldova.