S-au întors acasă cu medalie de aur

27.04.18

S-au întors acasă cu victorie. Este vorba despre un grup de doctori și cercetătorii științifici ai USMF „Nicolae Testemițanu” ce activează în IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Aceștia au obținut Medalia de Aur cu mențiune specială în cadrul celei de-a III ediții a Salonului de Inventică și Transfer tehnologic „Cadet INOVA 2018”, desfășurată în Sibiu, România în perioada 19-21 aprilie.

Profesorul, dr.hab.șt.med., șeful Clinicii de Chirurgie nr.4 a USMF ,,Nicolae Testemițanu” – Sergiu Ungureanu, medicii chirurgi, cercetători științifici Natalia Șiptico, Doina Fosa, și Corneliu Lepădatu au prezentat 3 metode noi de tratament miniminvaziv în Boala de Reflux Gastro-Esofagian cronică. Acestea au fost brevetate în cadrul Laboratorului de Chirurgie Minimal Invazivă și au act de implementare în IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Cercetătorii noștri au obținut cea mai înaltă distincție a Salonului pentru prezentarea metodei de electrostimulare a sfincterului esofagian inferior cu microstimulator implantabil și încărcabil prin transfer de energie. Metoda este cercetată în cadrul proiectului științific din Laboratorul de Chirurgie Minimal Invazivă a IMSP SCR, coordonatorul proiectului fiind Sergiu Ungureanu.

Cu această ocazie, colectivul spitalului le aduce sincere felicitări pentru succesul obținut și le urează realizări mari și în viitor.

  

La salonul expozițional au fost prezentate peste 70 de invenții din România, Republica Moldova, Croația, Taiwan și China. Aceasta nu este prima victorie doctorilor. Medalia de aur de la ”Cadet INOVA 2018” a fost una aniversară pentru ei, a zecea la număr. Anterior ei au participat la mai multe expoziții internaționale, aducând în Republica Moldova 9 medalii de aur și 2 de argint.