Simularea unui incendiu în cadrul SCR

23.08.18

În cadrul IMSP Spitalul Clinic Republican “Timofei Moșneaga” a fost organizat un exercițiu de stingere a focului în caz de incendiu. Aplicațiile s-au organizat cu scopul de ai  face cunoscuți atât pe medici, cât și pe pacienți, cu planul de evacuare a spitalului și metodele de acționare în cazul unui incendiu. Exercițiile au fost organizate în două etape.

La etapa întâi medicii și pacienții au fost instruiți cum se utilizează un stingător, după care doritorii au avut posibilitatea de a aplica în practică cele învățate.

La etapa a doua a fost simulată intervenţia pompierilor la un incendiu declanşat la etajul şapte al instituţiei, în Secția endocrinologie. 

Unii angajaţi şi pacienţi au fost evacuaţi pe scara auto, fiindu-le asigurată securitatea de către pompieri. Între timp, medicii de garda au organizat evacuarea pacienţilor şi personalului pe scările interioare ale clădirii. Doctorii spun că siguranţa pacienţilor este prioritară, aşa că astfel de simulări sunt binevenite: "Lucru foarte bun şi noi le mulţumim serviciilor de pompieri, atât celor din republică, cât şi celor din oraş, care au decis să facă un astfel de antrenament", spune dl Gheorghe Manolache, medic cardio-chirurg. "Astăzi, întradevăr, a fost o lecţie, am văzut cum este o stăre excepţională. Cu adevărat ne vor prinde bine aceste exerciții", a menționat asistenta superioară Secția endocrinologie, dna Sorici Valentina.

Directorului instituției dl Anatol Ciubotaru, a menționat, că aceste aplicaţii sunt binevenite în condiţiile in care, până în această primăvară, aproape tot echipamentul pentru intervenţii era uzat. "Având în vedere că în clădire se află simultan în jur de 3.000 de persoane şi este o singură clădire, este foarte complicat să menţii sub control situaţia psihoemoţională a pacienţilor, a personalului, dar şi să iei măsurile respective", a declarat directorul instituției dl Anatol Ciubotaru.

Menționăm că echipamentul antiincendiu al Spitalului Clinic Republican a fost schimbat în totalitate în acest an.