Sincere condoleanțe familiei domnului Vladimir Hotineanu

16.11.19

Colectivul IMSP Spitalul Clinic Republican “Timofei Moșneaga”, anunță cu mult regret despre plecarea la cele veşnice la 15 noiembrie, la vârsta de 69 de ani, a colegului nostru VLADIMIR HOTINEANU, Profesor universitar USMF „Nicolae Testemițanu”, doctor habilitat în științe medicale, șef al Catedrei de chirurgie nr. 2 a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, un reputat specialist în domeniul chirurgiei, academician al Academiei de Științe a Moldovei. 

Vladimir Hotineanu a fost un talentat chirurg şi savant, un experimentat pedagog şi manager, care şi-a consacrat 36 de ani din viaţă Almei Mater, sistemului naţional de sănătate şi pacienţilor. Din anul 1983, a activat  în calitate de prorector pentru medicină clinică și instruire postuniversitară, prorector pentru pregătirea studenților străini, șef al Catedrei de chirurgie nr. 2 (1993-2009, 2019).

În anul 1998, Vladimir Hotineanu a exercitat funcţia de viceministru al sănătății, iar între anii 2009-2010 a fost Ministru al Sănătății al Republicii Moldova. A fost deputat în Parlamentul RM, președinte al Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media (2009-2019).

În semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite, pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul de activitate și înaltă măiestrie profesională, profesorului Vladimir Hotineanu i-a fost conferit titlul onorific Om Emerit (2000), Cavaler al Ordinului Republicii (2013) și decorat cu medaliile Meritul civic (1995) și Nicolae Testemițanu (2005) ș.a.

Era foarte viu, prezent în viața spirituală a țării și un mare apărător al valorilor noastre identitare. Memoria deportării familiei sale l-a marcat pentru toată viața, iar lansarea volumului său de memorii „Cu dor de Basarabia” i-a încununat rostul pe acesta palmă de pamânt românesc, simțindu-se un om perfect împlinit.

Exprimăm sincere regrete şi condoleanțe familiei îndurerate, rudelor, colegilor și tuturor celor care l-au cunoscut și apreciat. Dumnezeu să-l odihnească în pace în Grădina Sa!