Tânăr în stare extrem de gravă – salvat de doctorii SCR

07.06.17

Doctorii din IMSP Spitalul Clinic Republican împreună cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au salvat viaţa unui băiat de 19 ani, care suferă de o maladie congenitală: miopatia Duschenne (boala ereditara caracterizata printr-o degenerescenţă musculară). Bolnavul a ajuns la spital cu insuficienţă respiratorie acută pe fundal de pneumonie comunitară masivă, ca rezultat al insuficienţei de pompă musculară cauzată de patologia de bază.

Timp de aproape o lună, doctorii au luptat pentru sănătatea băiatului, zi şi noapte supraveghind-ul. Acesta a fost internat în departamentul Reanimare şi Terapie Intensivă. Astăzi, el a fost externat într-o stare satisfăcătoare. La externarea acestuia a fost prezentă şi ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan. Ea a venit să îl viziteze pe băiat şi i-a adus un cadou simbol: suvenir în forma de înger, care să îl păzească şi să îl ajute.

 „De fiecare dată când am ocazia mă implic personal şi ajut. Am primit un apel telefonic, am răspuns. Mi-a explicat care este situaţia şi evident am intervenit împreună cu echipa. Mă bucur că eforturile echipelor de medcii şi dotările care le are SCR au permis să depăşim o situaţie cu adevărat critică. Acest copil este astăzi bine. Este binedispus. I-am asigurat faptul că va fi transferat de o echipă de felceri cu o autosanitară. Să ajungă în siguranţă acasă” a precizat ministrul.

La rândul său, mama băiatului a mulţumit doctorilor pentru efortul depus. „Pentru prima oară întâlnesc o echipă atât de profesionistă. Mulţumesc doamnei Glavan, domnului Anatol Ciubotaru, directorul spitalului, domnului profesor Victor Cojocaru, doamnei Corina Gutium, domnului Constantin Grosu, domnului Alexandru Botizatu şi absolut toatei echipe, care a stat zi şi noapte lângă băiatul meu”.

„Persoanele cu astfel de maladii, de obice decedează până la 20 de ani. De aceea, la început am fost sceptici. Băiatul însă şi-a revenit. Totul este datorită efortului comun. În tratamentul pacientului s-a implicat o echipă de profesionişti. Am luat toate deciziile împreună, ne ajutam reciproc şi astfel am reuşit să îl salvăm. Am decis cum să facem corect calculele, ce formule să utilizăm, medicamente” povesteşte şefa Secţiei Reanimare transplant, neuro, hepatobiliochirurgie, Corina Gutium.

Starea tânărului a fost extrem de gravă şi a fost nevoie de o muncă enormă pentru a depăşi starea critică. „Prima dată întâlnesc pacient într-o aşa stare. Astfel de bolnavi trebuiesc trataţi individual şi nu după protocol. Toate indicaţiile date doctorilor au fost respectate întocmai, de aceea şi ne-a reuşit să îl salvăm. Echipa a lucrat foarte mult pentru a-l pune pe picioare” a relatat Victor Cojocaru, directorul clinicii Anesteziologie, Terapie Intensivă a IMSP SCR.

În acest context, Ruxanda Glavan a mai declarat: „ne vom concentra pe acest caz că să le recuperăm cheltuielile pentru medicamente şi să vedem cum putem să îmbunătăţim pârghiile statului pentru a-i oferi exact ceea ce are nevoie în volumul de care are nevoie”.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în ultimii 25 de ani, boala Duschenne a fost depistată în 256 de familii.