TRATAMENTUL ENDOVASCULAR AL MALFORMAŢIILOR ARTERIOVENOASE (caz clinic)

28.01.16

În secţia Chirurgie endovasculară s-a adresat pacientul S., bărbat de 30 ani, cu o formaţiune tumorală a feţei, cu senzaţie de pulsaţie permanentă, cu dureri periodice şi sîngerări frecvente la periaj dentar. Formaţiunea s-a dezvoltat treptat, iar în perioada pubertară a înregistrat o creştere accelerată. O serie de investigaţii (Angio-RMN şi Duplexul arterial) a stabilit diagnosticul de Malformaţie arteriovenoasă, care este o anomalie vasculară activă hemodinamic, cu flux sanguin rapid, cu afluenţi arteriali şi vene dilatate.  

S-a utilizat procedura minim-invazivă endovasculară, care constă în cateterizarea supraselectivă a aferentelor arteriale a malformaţiei, cu embolizarea ulterioară a acestora pîna la stoparea fluxului de sînge prin malformaţie. De obicei, o astfel de procedură durează de la 40 minute pînă la două ore. Extrem de rar pot apărea complicaţii de ordin local (hematom, tromboză, fistulă) sau la nivelul regiunii malformaţiei (ulceraţie a mucoasei cu hemoragie, embolizarea ţesutului nedorit cu necroze). Scopul intervenţiei a fost de a micşora volumul malformaţiei (cu lichidarea ei în varianta ideală), dar şi de a atribui un aspect estetic. Astfel de proceduri pot fi asociate cu metode chirurgicale reconstructive de excizie a malformaţiei sau sclerozare, în cazuri selecte, care pot produce deformaţiuni şi cicatrici nedorite.

În rezultat, la pacient, volumul malformaţiei s-a redus considerabil, a dispărut senzaţia de pulsaţie permanentă în regiunea nasului şi a buzelor, iar durerile moderate locale după embolizare au fost cupate cu analgetice perorale. Cavitatea bucală a fost prelucrată cu antiseptice, s-a recomandat antibioticoterapie. Complicaţii din partea regiunii de acces (femoral pe dreapta) nu au fost înregistrate. A doua zi după intervenţie, pacientul a fost externat.

Tehnica medicală utilizată pentru rezolvarea acestui caz este încă o reuşită din portofoliul medicilor IMSP Spitalul Clinic Republican.

Vă urăm tuturor SĂNĂTATE!

Echipa secţiei Chirurgie endovasculară