Ziua Internaţională a asistenţilor medicali

16.05.19

La 15 mai 2019, în incinta IMSP Spitalul Clinic Republican “Timofei Moșneaga”, a avut loc conferinţa solemnă dedicată Zilei Internaţionale a Nursingului (sărbătorită în toată lumea la 12 mai).

Oaspeții evenimentului au fost dna Elena Stempovscaia, președinta Asociației de Nursing din Moldova și dna Vîsoţcaia Alexandra, care mai bine de 40 de ani şi-a exercitat funcţia de asistentă medicală şefă a SCR.

Întreg colectivul de asistenţi medicali, precum şi administraţia instituţiei au fost prezenţi la evenimentul care a demarat cu intonarea Imnului Asistentelor Medicale din Republica Moldova și onorarea imnului Spitalului Clinic Republican “Timofei Moșneaga”.

Directorul Spitalului Clinic Republican “Timofei Moșneaga”, Prof.Dr. Anatol CIUBOTARU a adresat un mesaj de felicitare asistenților medicali, menționând importanța acestei sărbători, care ne face să conștientizăm riscurile acestei profesii, provocările dar și succesele echipei obținute prin mulți ani de perfecționare și dezvoltare.

Valentina Saghin, asistenta medicală şefă a IMSP Spitalul Clinic Republican. Totodată, ea le-a înmânat diplome din partea IMSP SCR, pentru performanţele deosebite obţinute în prestarea serviciilor de asistenţă medicală.

Evenimentul a culminat cu evoluţia scenică a elevilor Liceului Teoretic  cu profil de Arte  Nicolae Sulac. Iar pe final Laurențiu Popescu – interpret de muzică ușoară, i-a bucurat pe toți cei prezenți în sală cu melodiile sale.

Ziua Internațională a Asistenului Medical este celebrata anual, în întreaga lume, la 12 mai, dată ce marchează şi ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis prima şcoală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul ''Saint Thomas'' din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale.