Ziua Mondială a Crucii Roşii

08.05.14

În fiecare an, la 8 mai, este sărbătorită Ziua Mondială  a Crucii Roşii pentru a inspira şi a promova toate activităţile umanitare ale Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi a societăţilor naţionale, dar şi ca un mesaj pentru toţi voluntarii care construiesc o cultură  a non-violenţei şi  a păcii. În aceeaşi zi, este marcată şi aniversarea lui Henry Dunant, fondatorul Comitetului internaţional al  asociaţiilor de ajutorare pentru îngrijirea răniţilor în 1862, care, ulterior, a fost redenumit în Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR).

În anul 1901, pentru meritele sale deosebite, Henry Dunant a primit Nobelul pentru Pace, fiind primul laureat al nou înfiinţatului premiu.

La fel şi CICR a fost onorată şi cu alte Nobeluri pentru Pace, în timpul celor două Războaie Mondiale, în 1917 şi în 1944, precum şi în 1963, cînd s-au împlinit 100 de ani de la înfiinţarea sa. În acelaşi an, la o Coferinţă a CICR, a fost adoptată crucea roşie pe fond alb, propusă de Henry Dunant ca simbol unitar al organizaţiei.

Ca un fapt divers menţionăm că în 1876, în războiul din Balcani, persoane ce acordau primul ajutor au fost capturate şi omorâte de otomani. Explicaţia autorităţilor a fost sensibilitatea soldaţilor musulmani faţă de semnul Crucii Roşii şi au cerut permisiunea pentru folosirea unei alte embleme: semiluna roşie, adoptată în 1929. Avînd în vedere că există ţări în care nici crucea roşie, nici semiluna roşie nu ar putea fi utilizate, deoarece nu sunt acceptate de populaţia locală, în anul 2005, statele membre au adoptat un nou simbol de protecţie — Cristalul (rombul) Roşu.

Ziua Internaţională a Crucii Roşii şi a Semilunei Roşii este sărbătorită oficial, începînd cu anul 1984. Astfel, principiile fundamentale ale Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie se axează pe: Umanitate, Imparţialitate, Neutralitate, Independenţă, Voluntariat, Unitate, Universalitate. Aceste principii au fost adoptate în mod oficial în anul 1965, la Viena, în cadrul celei de a 20-a Conferinţe Internaţionale a Crucii Roşii. De atunci, ele sunt citite în deschiderea tuturor reuniunilor oficiale ale Crucii Roşii şi Semilunei Roşii.

Amintim că la 8 mai 1948, Ziua Internaţională a Crucii Roşii a fost sărbătorită pentru prima dată peste tot în lume.