Ziua Mondială a Diabetului

14.11.13

Anual, la 14 noiembrie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Diabetului, eveniment care are drept scop de a informa şi de a atenţiona populaţia cu privire la riscurile îmbolnăvirii prin diabet zaharat, care, în prezent, se află pe primele locuri în topul morbidităţii şi mortalităţii mondiale, alături de alte boli grave (cardiovasculare, cancere). De asemenea, campaniile organizate în această zi sînt direcţionate şi pe promovarea adoptării unui stil de viaţă sănătos – mişcare zilnică, nutriţie corectă, controlul greutăţii. Nu înzadar sloganul campaniei din acest an este “Înţelege diabetul, preia controlul”, slogan ce comportă evidenţierea măsurilor de prevenţie şi control asupra maladiei, odată diagnosticată.

Diabetul este o boală care însoţeşte pacientul pe tot parcursul vieţii sale şi este foarte important ca boala să fie descoperită la timp. Deoarece un indice pentru diabet este nivelul crescut al glucozei în sânge (hiperglicemie), e necesară schimbarea stilului de viaţă şi monitorizarea periodică a valorilor glicemiei. Acestea trebuie ţinute sub control, or, din cauza  complicaţiilor severe, speranţa de viaţă a bolnavului de diabet este cu 5 – 10 ani mai mică.  

Riscul de a face diabet depinde de mai mulţi factori printre care vârsta, antecedentele familiale, greutatea corporală, ponderea activităţii fizice în programul zilnic, alimentaţia, fumatul. Diabetul zaharat este o boală care “nu doare” şi poate evolua mult timp fără niciun simptom, dar afectează inima, rinichii, ochii, vasele de sînge şi nervii. Setea excesivă, urinările frecvente, creşterea apetitului, oboseala, scăderea vederii, infecţiile frecvente pot fi semne care anunţă că boala s-a instalat.

Conform statisticii, în Republica Moldova sînt înregistraţi aproximativ 55 de mii de bolnavi cu diabet zaharat, inclusiv peste 300 de copii. Dacă în 2012 erau circa 300 mln de pacienţi diagnosticaţi cu diabet, atunci prognozele pentru anul 2030 nu sînt deloc îmbucurătoare, or, vor fi înregistraţi în jur de 500 mln oameni care vor suferi de această maladie. De aceea este foarte important de a întreprinde măsuri de prevenire a bolii prin controlul greutăţii şi menţinerea unei diete sănătoase, printr-un mod de viaţă active, care presupune multă mişcare benefică asupra organismului uman, prin respectul faţă de mesajul acestuia adresat prin semen şi simptome, dar şi prin renunţarea cu promptitudine la orice vicii, cum ar fi fumatul.

În contextul acestui eveniment, în IMSP Spitalul Clinic Republican, pe parcursul întregii zile, toţi doritorii vor avea posibilitate să-şi verifice nivelul glicemiei, dar şi să participle la conferinţa ştiinţifico-practică cu tematica “Controlează-ţi diabetul – protejează-ţi viitorul”.

Amintim că  Ziua mondială a diabetului este marcată la 14 noiembrie, începînd cu anul 1991, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.