Ziua Mondială a luptei împotriva hepatitei

29.07.16

Pe 28 iulie a fost marcată Ziua Mondială a luptei împotriva hepatitei. La nivel mondial, aproximativ 400 milioane de persoane sunt afectate de hepatitele virale, iar anual din această cauză mor circa 1,4 milioane. În Moldova există peste 35 de mii de bolnavi, însă medicii spun că numărul lor ar putea fi cu mult mai mare, întrucât nu toţi oamenii se adresează la doctor. În acest context, în incinta IMSP Spitalul Clinic Republican asociaţia obştească „Hepavit” a organizat o conferinţă în cadrul căreia a informat persoanele despre prevenirea bolii, cauzele apariţiei acesteia, simptome şi tratament. Totodată, membrii asociaţiei au împărţit pacienţilor pliante cu informaţia despre facilităţile de care pot beneficia bolnavii în ţara noastră.

Simptomele hepatitei deseori sunt confundate cu cele ale gripei: dureri articulare si o stare de oboseală accentuată. Potrivit medicilor, vaccinarea împotriva hepatitei de tip B este recomandată în mod special copiilor şi tinerilor. În acelaşi timp în Moldova ar putea ajunge un tratament cu molecule noi, care ar vindeca boala 100%.

Data marcării Zilei Mondiale a luptei împotriva hepatitei a fost aleasă 28 iulie din motivul că în acea zi s-a născut profesorul Baruch Samuel Blumberg, cel care a descoperit virusul hepatic B.