Ziua Mondială a Rabiei

28.09.18

Ziua Mondială a Rabiei este un eveniment la nivel mondial, marcată anual la 28 septembrie, începând cu anul 2007. Genericul Zilei Mondiale a Rabiei pentru anul 2018 este: ,,Rabia: Distribuiți mesajul. Salvează o viață.”

Acest mesaj evidențiază importanța educației și conștientizării înprevenirea rabieia, atât la nivel național – pentru a atinge obiectivul - „zero decese prin rabie către anul 2030”, cât și la nivel comunitar – prin informarea despre vaccinarea animalelor domestice, tratamentul profilactic a rănilor de în rezultatulmușcăturilor; educareacopiilor privind comportamentul corect în raport cu animalele din curte.

Repere la nivel global

  • Rabia este o boală virală, care poate fi prevenită prin vaccinare și se întâlnește în peste 150 de țări de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii;
  • Câinii sunt principala sursă de infecție, contribuind până la 99% din toate cazurile de rabie la om;
  • În fiecare an, peste 15 milioane de oameni din întreaga lume primesc un tratament profilactic post-expunere. Acest lucru este estimat pentru a preveni sute de mii de decese de rabie anual;
  • Spălarea imediată și profundă a rănilor cu săpun și apă curgătoare după contactul cu un animal bolnav sau suspect - este crucială și poate salva vieți.

Situația în Republica Moldova

Deși în Republica Moldova cazurile de îmbolnăvire a populației prin această boală sunt destul de rare – din a. 2003 până în 2017 s-a înregistrat doar un singur caz, rabia continuă să fie o problemă majoră de sănătate publică, fiind condiționată de situația epizootologică nefavorabilă. Menționăm, că în ultimii 5 ani rabia este depistată anual, în medie, la 150 animale, practic în toate teritoriile administrative.

În Republica Moldova principalele surse de infecţie pentru om sunt vulpile. Vulpile în căutarea hranei se deplasează în localităţi, în fâşiile forestiere adiacente, unde sunt frecvent întreţinute erbivorele domestice (ovinele, bovinele, caprinele), care ulterior sunt agresate de vulpile bolnave și ca rezultat devin o sursă de infecţie pentru oameni. O altă sursă de răspândire a rabiei prezintă câinii fără stăpân, numărul cărora creşte vertiginos.

Măsuri de profilaxie

Reieşind din situaţia epizootologică creată este stringent necesar organizarea şi realizarea de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Asociaţia Moldsilva, Societatea Vânătorilor şi Pescarilor în comun cu Administraţiile publice locale, a unui complex de masuri, ce ar contribui la diminuarea circulaţiei virusului rabiei în populaţiile de animale, şi anume:

  • organizarea şi realizarea periodică a activităților de micșorare a numărului excesiv de vulpi - sursa principală de răspândire a virusului rabic, de asemenea a numărului de animale fără stăpân (câini, pisici) - ca surse intermediare de transmitere a infecţiei;
  • imunizarea anuală contra rabiei a câinilor şi pisicilor ce se află în posesia populaţiei, organizaţiilor, instituţiilor;
  • comunicarea riscului și promovarea măsurilor de prevenire a rabiei, inclusiv:
    • evitarea prinsului în capcane a animalelor de pradă,
    • asigurarea pazei animalelor domestice ce păşunează în fâşii forestiere, margini de păduri,
    • consultarea animalelor cu semne de boală la specialistul veterinar,
    • asigurarea spălării şi prelucrării rănii provocate de orice categorie de animale,
    • adresarea obligatorie după asistenţă medicală şi primirea tratamentului specific.

Prevenirea îmbolnăvirilor umane de rabie a devenit posibilă odată cu elaborarea şi aplicarea în practică (în iulie 1885) a primului vaccin antirabic de către ilustrul savant francez Louis Pasteur, care a demonstrat proprietăţile protective a vaccinului antirabic, salvând de la moarte primii doi pacienţi agresaţi de animale turbate.