Ziua Mondială a Sănătății - „Acoperirea universală cu servicii medicale - pentru fiecare și oriunde”

07.04.18

„Acoperirea universală cu servicii medicale - pentru fiecare și oriunde” este genericul Zilei Mondiale a Sănătății, marcată anual la 7 aprilie, în acest an evidențiind importanța accesului tuturor la servicii esențiale de sanătate, indiferent de statutul economic sau social, de vârstă sau de rezidență, întreaga populație trebuie să aibă acces la servicii medicale calitative.

Accesul la servicii esenţiale de sănătate de calitate şi la protecţie financiară în procesul de accesare a acestor servicii îmbunătăţesc sănătatea populaţiei, cresc speranţa de viaţă, protejează ţările de apariţia unor epidemii, reduc sărăcia şi riscul de foamete, creează locuri de muncă, susţin creşterea economică şi egalitatea de gen. Ţările care investesc în acoperirea universală cu servicii de sănătate îşi asigură o dezvoltare sănătoasă a capitalului uman naţional.

În Republica Moldova, asigurarea obligatorie de asistență medicală reprezintă instrumentul financiar pentru facilitarea atingerii acoperirii universale prin sporirea finanţării, îmbunătăţirea accesului la serviciile de sănătate, reducerea plăţilor informale şi utilizarea eficientă a fondurilor în sănătate.

Persoanele încadrate în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală beneficiază de toată gama de servicii oferite la cele şase niveluri de asistenţă medicală (urgentă prespitalicească, primară, de ambulatoriu, spitalicească, serviciile medicale de înaltă performanţă, îngrijirile comunitare şi la domiciliu) prevăzute în Programul unic al AOAM. Totodată, asistenţa urgentă prespitalicească şi cea primară sunt acordate şi persoanelor neasigurate, iar în cazul maladiilor social-condiţionate, precum tuberculoza, afecţiuni oncologice, psihiatrice, HIV/SIDA, maladii infecţioase, cei neasiguraţi beneficiază gratuit şi de asistenţă medicală specializată de ambulatoriu şi de cea spitalicească.

De asemenea, populația beneficiază, din fondul asigurărilor medicale, de intervenţii chirurgicale costisitoare în cadrul altor programe speciale, cum ar fi „Protezări vasculare”, „Chirurgie endovasculară”, „Neurochirurgia fracturilor coloanei vertebrale”, iar începând din 2014, sunt acoperite şi cheltuielile legate de operaţiile de transplant de organe, ţesuturi şi celule. Anul trecut au fost efectuate 92 operaţii de transplant, pentru care au fost alocate cca 14 milioane 500 de mii de lei, cu peste 5 milioane mai mult faţă de 2016.

În scopul asigurării accesului populaţiei la servicii de reproducere umană asistată medical, începând din 2017, sunt finanțate de CNAM şi procedurile de fertilizare in vitro pentru cuplurile în care ambii parteneri sunt asigurați medical.

Pe parcursul anilor a fost facilitat accesul populaţiei şi la medicamente compensate, fiind extins atât numărul de preparate, cât şi spectrul de patologii tratate cu acestea. Prescrierea medicamentelor compensate este efectuată nu doar în tratamentul de durată în condiții de ambulator, ci şi în cel episodic făcut în staționare de zi, cabinete de proceduri sau la domiciliu. Cheltuielile pentru preparatele compensate au constituit, anul trecut, în jur de 524 milioane de lei, faţă de peste şapte milioane alocate în 2005, an în care medicamentele au fost compensate în premieră de CNAM.

Organizația Mondială a Sănătății va susține, motiva și ghida, pe parcursul anului 2018,  țările membre să-și asume angajamente față de acest obiectiv în acoperirea universală cu servicii de sănătate prin: împărtășirea experiențelor diferitor țări, oferirea instrumentelor pentru un dialog structurat pe plan intern sau susținerea unor astfel de eforturi în alte țări etc. Prestarea serviciilor medicale cu adevărat universale necesită o trecere de la proiectarea sistemelor și instituțiilor de sănătate în jurul bolilor, către serviciile de sănătate proiectate în jurul sănătății și bunăstării oamenilor.

În acest context, menționăm că la IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” sunt acordate servicii medicale de cea mai înaltă calitate. Aici sunt tratați cei mai gravi pacienți din toată republica. Sălile de operație și laboratoarele de investigație sunt dotate cu aparate medicale performante, ce permit diagnosticarea precisă și rapidă a bolnavului și efectuarea intervențiilor chirurgicale sigure. În cadrul spitalului se efectuează practic toate operațiile dificile care se fac și peste hotare. Personalul medical este bine instruit pentru aceasta și se poate mândri cu astfel de intervenții chirurgicale ca: 

  • transplant hepatic și renal
  • rezecții hepatice, inclusiv cu rezecții vasculare,
  • rezecții de pancreas, inclusiv cu rezecții vasculare,
  • chirurgia laparoscopică de complexitate mare, 
  • chirurgia reconstructivă biliară,
  • chirurgia pancreatitelor cronice, 
  • plastia esofagului totală sau parțială cu substituția cu stomac, intestinul subțire sau colon în dependență de tipul și nivelul obstrucției esofagiene, 
  • intervenții chirurgicale toracice nu doar prin abort clasic, dar și prin metodele miniminvazive laparo-toracoscopice, 
  • angioplastia percutană transluminală a arterelor magistrale, 
  • endoprotezarea vasculară, 
  • embolizarea arterială cu scop curativ în cazurile fibromiomului uterin și ale hemoragiilor de diferite etiologii, precum și chimioembolizarea tumorilor etc.
  • în sala de operații Hibrid a SCR sunt operați pacienți cu boli ale coloanei vertebrale (hernii discale, stenoze, scolioze, tumori, traume, hemangioame, fracturi osteoporotice), a creierului (tumori, infecții, malformații congenitale, adenoame hipofizare, traume, hidrocefalie), boli neurovasculare (malformații vasculare, anevrisme, ictus), a nervilor periferici și chirurgie funcțională (boala Parkinson, spasticitate, epilepsie)

Ziua Mondială a Sănătăţii 2018 este la cea de a 70-a ediție. În 1948, OMS a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea, la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii. OMS este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite, fiind creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva.