Ziua profesională a anesteziologilor - importanţa lor într-un spital

16.10.17

Anual pe data de 16 octombrie este marcată Ziua Internaţională a Anesteziologilor. Cu această ocazie colectivul IMSP SCR felicită toţi anesteziologii-reanimatologi cu sărbătoarea profesională şi îi urează sănătate, succese în domeniu şi pe plan profesional, răbdare şi realizarea tuturor scopurilor.

Munca unui anestezist este una grea, însă de obicei majoritatea persoanelor consideră acest specialist drept persoană care doar „adoarme” pacientul înainte de operaţie.

Un medic anestezist răspunde de securitatea pacientului în perioada perioperatorie, adica el trebuie să întreprindă absolut toate măsurile ca însăşi intervenţia chirurgicală să treacă fără careva manifestări pentru organismul uman. Pentru aceasta, noi avem în dotare o serie de utilaje medicale, cunoştinţele necesare şi medicamentele necesare pentru a asigura această securitate” a explicat şeful Secţiei Anesteziologie a IMSP SCR, Virgil Guţan.

Totodată, doctorul a menţionat că lucrul anesteziologului nu se termină doar la procedura de a induce pacientul în starea când el nu percepe durerea, ci anestezistul rămâne în sala de operaţie pe tot parcursul intervenţiei. „În timpul operaţiei, pacientul obligator este conectat la un monitor. Noi suntem nevoiţi deseori să schimbăm parametrii pentru a-i menţine într-o unitate homeostazică. Noi ţinem pacientul sub control pe toată durata procesului”.

Munca anesteziologilor-reanimatologilor este destul de dificilă şi din punct de vedere psiho emoţional, întrucât ei practic zilnic văd persoane care sunt în pragul morţii, iar obligaţia lor este de a le salva viaţa. Un exemplu recent ar fi cazul unei paciente de 23 de ani, care s-a aflat în comă diabetică timp de o săptămâna. Mai bine de patru zile, specialiştii din SCR au încercat să readucă tânăra în cunoştinţă.

Pe data de 13 octombrie 2017, pacienta a ajuns la Institutul de Medicină Urgentă, după ce timp de o lună suferea de sete şi pierderi ponderale. Părinţii de obicei nu acordă atenţie acestor simptome, care de fapt demonstrează că persoana poate fi bolnavă de diabet zaharat. Astfel, fata a ajuns la medici abia când starea ei a devenit foarte gravă. Potrivit şefului Clinicii de Anestezie şi Terapie Intensivă, prof. Victor Cojocaru starea ei euforică a argumentat administrarea calmantelor, care însă nu au adus un efect scontat şi ea a fost conectată la aparatul de ventilaţie artificială a plămânilor la Institutul de Medicină Urgentă. Ulterior, fata a fost consultată de profesorii şi specialiştii din IMSP Spitalul Clinic Republican şi ca urmare transferată în Secţia Terapie Intensivă somatică (generală) în cadrul SCR, iar aparatele medicale arătau indicatori practic incompatibili cu viaţa.

Secţia dată este specializată în terapia intensivă a bolnavilor critici cu patologie critică terapeutică. Secţia este dotată cu un utilaj performant, ce permite monitorizarea noninvazivă şi invazivă, efectuând întreg spectrul de măsuri de resuscitare contemporană. Acesta este un merit al directorului SCR, Anatol Ciubotaru, care ne-a auzit dorinţele de a avea o aşa unitate de TI, unde suntem capabili să tratăm cele mai dificle cazuri”, a explicat profesorul Victor Cojocaru.

Astfel, datorită tehnicii moderne, dar în special a profesionalismului şi cunoştinţelor anesteziologilor-reumatologilor din instituţie, fata a fost salvată. Deşi deocamdată starea ei este gravă, pacienta este în cunoştinţă şi şi-a recunoscut părinţii. Un caz asemănător a avut loc acum o lună, când o altă adolescentă de 17 ani a ajuns la SCR în comă diabetică avansată. Pacienta a fost salvată şi externată, iar la moment se simte bine

În acest context, administraţia SCR reiterează importanţa anesteziologilor şi reanimatologilor într-un spital şi îi aduce sincere felicitări cu ocazia zilei profesionale!