Blocul Chirurgical

Blocul Chirurgical

Construcţia noului bloc chirurgical se înglobează într-un context mai larg, şi anume îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale spitaliceşti din Republica Moldova. În rezultat, va creşte numărul de pacienţi internaţi de la 25 mii la 30 mii, vor fi efectuate noi tipuri de operaţii, printre care transplantul renal şi hepatic, chirurgia cardiacă pentru nou-născuţi, chirurgia cardiacă pentru adulţi, neurochirurgia, chirurgia ortopedică, chirurgia oncologică. În Centrul de Chirurgie va funcţiona o sală de operaţii hibrid dotată cu angiograf, un dispozitiv imagistic cu rezonanţă magnetică, microscop şi navigator, care permite efectuarea operaţiilor pe creier, cu precizie de până la un micron. Aici vor fi operaţi atît pacienţi de la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie, cît şi cei de la Institutul Oncologic. Totodată, în blocul chirurgical vor fi făcute operaţii pe cord pentru nou-născuţii cu vicii cardiace, transplant medular şi intervenţii de protezare a articulaţiilor sau pe genunchi. De asemenea, se planifică majorarea numărului de intervenţii chirurgicale de la 16 mii la 25 mii, precum şi micşorarea duratei de spitalizare în jumătate. Echipamentele de operaţie moderne vor diminua mult riscurile de complicaţii postoperatorii.

În componenţa noului bloc chirurgical cu o suprafaţă de 10.206 metri patraţi vor intra: 16 săli de operaţie, 75 de paturi de terapie intensivă, bloc de sterilizare, laborator de urgenţă şi laborator de metabiopsie, banca de sînge, încăpere pentru colectarea şi neutralizarea deşeurilor medicale, depozite şi încăperi tehnice.

Prin iniţierea procesului de modernizare, Spitalul Clinic Republican va fi transformat într-un centru performant de tratament cu profil chirurgical, structurat în interior în 3 poli: centrul chirurgical al capului; al toracelui; al abdomenului. Spitalul va fi şi centrul naţional de fortificare profesională a chirurgilor din întreaga ţară. 

Procesul de modernizare al SCR a început cu aprobarea studiului de fezabilitate în anul 2010, toate procedurile de selectare şi contractare fiind realizate în conformitate cu standardele Băncii Mondiale. Lucrăriel de construcţie au fost demarate în luna decembrie a anului 2011.