Chirurgie endovasculară

Cabinet cardiologie intervențională

Secţia Chirurgie endovasculară a fost deschisă în cadrul IMSP Spitalul Clinic Republican la 11 noiembrie 2013. Este un domeniu relativ tânăr al medicinei moderne, iar principala caracteristică a chirurgiei endovasculare rezidă în intervenţii fără incizii, doar prin mici puncţii ale pielii sub controlul vizual radiologic. În esenţă, chirurgia endovasculară are ca domeniu de activitate totalitatea manipulărilor intravasculare arteriale, venoase şi intracardiace, menţinîndu-şi totodată statutul de proceduri chirurgicale minim-invazive. Deseori, intervenţiile endovasculare nu necesită anestezie generală - anestezie locală se realizează numai la punctul de puncţie. Acest lucru permite de a interveni şi la pacienţii cu patologii concomitente severe, la care tratamentul chirurgical tradiţional este contraindicat. Pacienţii sînt externaţi în termen de 1-3 zile postoperatoriu, dat fiind faptul că, în cele mai multe cazuri, în perioada tardivă a intervenţiilor endovasculare plăgile nu necesită a fi suturate.

De remarcat faptul că tehnicile diferite antrenate în chirurgia endovasculară vor ajusta de cele mai multe ori costurile şi riscurile care ar putea să apară în cazul unei intervenţii chirurgicale clasice.

Totodată, secţia chirurgie endovasculară beneficiază de cel mai performant aparataj angiografic modern, iar amplasarea spaţiului este realizată în corespundere cu normele siguranţei radiaţionale, avînd în dotare echipament modern de radioprotecţie a personalului său. În secţie vor activa trei chirurgi endovasculari şi trei radiologi intervenţionişti, care posedă experienţă de lucru în domeniu şi stagieri în afara ţării.

Anual, secţia va asigura circa 1400 de proceduri intervenţionale vasculare diagnostice şi curative, care vor cuprinde angioplastia percutană transluminală a arterelor magistrale, endoprotezarea vasculară, embolizarea arterială cu scop curativ în cazurile fibromiomului uterin şi ale hemoragiilor de diferite etiologii, precum şi chimioembolizarea tumorilor.

Deschiderea şi funcţionarea secţiei chirurgie endovasculară se prezintă ca o realizare marcantă pentru medicina autohtonă, presupunînd un potenţial curativ enorm, fapt care asigură ridicarea la un nivel net superior a calităţii serviciilor medicale oferite populaţiei Republicii Moldova.

Vă urăm SĂNĂTATE!