CT - Angiografia tridimensională în sala HYBRID - noi posibilităţi diagnostice şi de tratament

03.06.14

La 28 mai 2014, în sala de operaţii Hybrid a SCR, a fost realizată prima investigaţie invazivă de angiografie tridimensională rotatorie la un pacient cu ictus ischemic suportat. Rezultatele obţinute în cadrul acestei proceduri au influenţat decisiv etapele de tratament chirurgical planificate.

Pacientul investigat, un bărbat de 62 ani, a suportat un accident vascular cerebral cu o lună înainte de adresare, iar în urma accidentului a fost supus unei intervenţii chirurgicale de dezobliterare a arterei carotide din dreapta. În perioada postoperatorie, a fost înregistrată o ameliorare substanţială a stării neurologice, iar pacientul a fost planificat pentru a două etapă a tratamentului chirurgical. Pentru a lua decizia referitor la volumul şi tipul operaţiei asupra vasului arterial controlateral, a fost nevoie de o investigaţie ultraperformantă, angiografia rotatorie tridimensională, care a fost realizată în sala de operaţii Hybrid a SCR.

De menţionat că sala de operaţii Hybrid a SCR reprezintă un complex de diagnostic şi tratament contemporan, care nu are analog în republică şi în ţările din vecinătate. Posibilităţile diagnostice ale instalaţiei ”Artis Zee” care funcţionează în sală sunt de-a dreptul impunătoare. Această instalaţie îmbină în sine versatilitatea, comoditatea lucrului şi calitatea excepţională a imaginilor radiologice. Echipamentul este capabil să realizeze orice investigaţie Angio-CT la creier, coloană vertebrală, vase cerebrale şi periferice.

Braţul robotizat al instalaţiei permite alegerea oricărei poziţii în raport cu pacientul, ceea ce este deosebit de important în cadrul intervenţiilor neurochirurgicale hybrid, cu utilizarea neuroimagisticii intraoperatorii. Echipamentul este completat de o masă de operaţii şi accesorii pentru poziţionare, realizate din fibră de carbon, fapt care asigură o calitate excelentă a imaginii radiologice. Totodată, instalaţia permite de a modifica iso-centrul pentru a oferi o flexibilitate intraprocedurală suplimentară sau pentru a adapta echipamentul la statura chirurgului operator. Capacitatea de ajustare a iso-centrului permite de a realiza orice investigaţie în regim 3D asupra oricărui segment a corpului uman indicat instalaţiei.

O altă capacitate distinctivă a echipamentului de Angio-CT este posibilitatea realizării imaginilor computer-tomografice pe masa de operaţii (DynaCT), cu o calitate comparabilă cu instalaţiile de computer-tomografie tradiţionale. Datorită dimensiunilor mari ale senzorului, este posibilă achiziţionarea şi prelucrarea datelor de investigaţie a unor porţiuni mari ale organismului (cap, abdomen, bazin etc.). În cadrul investigaţiilor şi operaţiilor asupra coloanei vertebrale instalaţia poate scana 1-2 segmente ale coloanei dintr-o singură imagine.

Sala de operaţii Hybrid a SCR a fost concepută ca şi facilitate diagnostică şi de tratament pentru pacienţii neurochirurgicali. De aceea, instalaţia de Angio-CT din această sală este dotată cu toate opţiunile disponibile pentru investigaţia creierului, vaselor magistrale ale creierului şi măduvei spinării. Una dintre posibilităţile remarcabile ale echipamentului este capacitatea de a investiga şi a calcula volumul de sânge circulant prin orice porţiune a creierului (PBV) sau aşa-numita ”perfuzie cerebrală”, ceea ce este deosebit de important pentru pacienţii cu accidente vasculare cerebrale suportate.

Echipamentul permite de a ”fuziona” imaginile pacientului obţinute la alte instalaţii medicale (IRM, CT, USG etc.) cu cele actualizate, iar funcţia syngo iPilot permite de a suprapune imaginile 3D asupra celor biplanare, obţinute chiar în timpul investigaţiilor.

Procedura diagnostică a decurs fără complicaţii, iar pacientul a fost externat a doua zi, în stare satisfăcătoare, după o perioadă de monitorizare de 24 ore.

Realizarea investigaţiei a fost posibilă în cooperare cu secţia de chirurgie endovasculară a SCR şi a unui expert al companiei Siemens, producătorul instalaţiei ”Artis Zee”. Întreaga echipă de neurochirurgi, condusă de Dr. Aurel Bodiu şi chirurgie endovasculară, condusă de Dr. Eduard Bernaz a realizat anterior un curs de perfecţionare de 2 săptămâni direcţionat spre însuşirea posibilităţilor multiple ale echipamentului.

Existenţa utilajului ultraperformant de diagnostic intraoperator şi tratament chirurgical într-un singur spaţiu - sala de operaţii Hybrid a SCR, permite de a planifica şi a realiza intervenţii chirurgicale de o complexitate fără precedent în condiţiile unui control intraoperator continuu şi siguranţă excepţională.