Departamentul Anesteziologie și Terapie Intensivă

Departamentul Reanimare şi Terapie Intensivă din cadrul IMSP Spitalul Clinic Republican a fost deschis pe 29 decembrie, 2015. Până atunci în locul acestuia activa „Serviciul de Anestezie şi Reanimare”. În prezent departamentul cuprinde şapte secţii:

  • Reanimare terapeutică;
  • Terapie intensivă intermediară;
  • Reanimare chirurgie generală şi toracică;
  • Reanimare transplant, neuro-, hepato-bilio chirurgie;
  • Reanimare chirurgie cardiovasculară;
  • Secţia anesteziologie-reanimare MCC;
  • Reanimare septică;

Departamentul RTI reprezintă nucleul central al activității medicale a SCR care tratează pacienții cu suferințe acute.

Îngrijirea pacienților în secțiile de reanimare și terapie intensivă este la cel mai înalt nivel posibil, necesitînd un suport uman și tehnic fiabil și performant. Datorită specificului activității, DRTI este consumatorul cel mai mare de resurse materiale din spital.

În acest departament sunt internaţi pacienţii imediat operaţi sau în stare foarte gravă, care au nevoie de tratament, îngrijire şi supraveghere permanentă din partea personalului medical, întrucât aceştia prezintă dereglări grave ale funcţiilor organelor de importanţă vitală. Medicul curant şi asistenţii medicali îngrijesc non-stop de persoanele ce se află în acest departament. Bolnavii sunt controlaţi prin utilizarea echipamentelor sofisticate cum ar fi monitoarele conectate prin fire, tuburi sau catetere cu aceştia. Pacienţii rămân internaţi aici până la stabilizarea sigură a activităţii organelor. Intrarea atât a medicilor, cât şi a vizitatorilor în secţiile departamentului se permite doar în echipament medical steril. Vizita pacienților este permisă după un program bine determinat.