Anesteziologie

Secţia anesteziologie generală din cadrul Spitalului Clinic Republican este prima secţie  de acest  profil în Republica Moldova. Secţia a fost fondată la data de 9 februarie 1961 (medic şef T. Moşneaga). Primii medici anesteziologi profesionişti au fost: S. Poliuhov, N. Burdilă, G. Bronştein.

Primul Şef al secţiei anesteziologie şi-a exercitat funcţia pînă în anul 2001. Un aport substanţial în formarea Serviciului anesteziologie şi terapie intensivă l-a avut profesorul N. Anestiadi - una din personalităţile cele mai marcante ale chirurgiei autohtone. 

În primii ani de activitate a Secţiei, au fost efectuate  496 anestezii, 426 din ele – endotraheale.  Pentru comparaţie, în ultimii ani, numărul asistenţei anesteziologice este de 12-13 mii asistenţe anual: anestezia generală la respiraţie asistată în proporţie mai mare de 30%, anestezia generală la respiraţie spontană - în proporţie mai mică de 30% şi anestezia regională - în proporţie mai mare de 30%.

În prezent, în cadrul Secţiei anesteziologie activează 13 medici: 6 medici de categorie superioară, 4 medici de categoria I şi 3 medici de categoria II.  Pe parcursul anilor, colectivul a luat parte la organizarea secţiiilor specializate de anestezie şi reanimare din cadrul Spitalului Clinic Republican (neurochirurgie, reanimare generală, reanimare septică, cardiochirurgie, hiperbaroterapie). Colaboratorii Secţiei participă la pregătirea specialiştilor de profil, anterior - în internatură, iar în prezent prin rezidenţiat.

Pentru moment, Secţia face parte din cadrul Serviciului de anesteziologie şi reanimatologie a Spitalului Clinic Republican. Conducătorul Serviciului anesteologie şi reanimatolgie este d.h.m., profesorul universitar- V. Cojocaru.

În baza experienţei şi materialelor acumulate, au fost susţinute 8 teze de d.h.m. şi d.m. (S. Poliuhov, G. Berştein, N. Burdilă, V. Grosu, V. Grădinari, T. Andriuţă, V.Guţan). Medicii din cadrul Secţiei îşi perfecţionează în permanenţă cunoştinţele în cadrul Catedrei de perfecţionare a medicilor şi în cadrul congreselor internaţionale, şcolilor europene de instruire continuă în anesteziologie şi terapie intensivă. Primii şefi de Catedră Anesteziologie şi Reanimatologie, Profesorii S. Poliuhov, V. Grosu şi V. Ghereg au fost discipoli ai Secţiei anesteziologie din cadrul Spitalului Clinic Republican.

Vă urăm SĂNĂTATE!